Hava Durumu

Bursa ipeğinde hedef 110 ton yaş koza

İpek böceğinin en önemli besin kaynağı olan dut yapraklarının don yüzünden zarar görmesi nedeniyle geçen yıl sadece 80 ton koza alabilen Kozabirlik, bu sene ise kırağıya rağmen 110 ton yaş koza alımı hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2015 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2015 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa ipeğinde hedef 110 ton yaş koza
Kozabirlik Genel Müdürü Aysel Akbaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında üreticilere yaklaşık 4 bin 530 kutu ipek böceği tohumu dağıttıklarını, bundan da 110 ton civarında bir üretim yapılmasını beklediklerini söyledi.

İpek böceği tohumlarının Nisan ayında dağıtıldığı Ege ve Akdeniz gibi sıcak bölgelerde, alımların Mayıs ayında başladığını, hatta tamamlanma aşamasına geldiğini anlatan Akbaba, ipek böceklerinin şu anda beslenme döneminde olduğu Eskişehir, Bilecik, Bursa ve Sakarya gibi bölgelerde ise yaş koza alımlarına 15 Haziran'da başlanacağını bildirdi.

Akbaba, ipek böceği yetiştiriciliğinde, dut yaprağının son derece önemli olduğunu ancak ova bölgelerde sanayi tesisleri ve zirai ilaçlama yüzünden, üreticilerin sağlıklı yaprak bulmakta güçlük çektiklerini vurgulayarak, dağ ilçeleri ve orman köylerinde üreticileri bu konuda desteklemek için her yıl 50 bin ücretsiz dut fidanı dağıttıklarını hatırlattı.

"Ciddi bir yaprak yanması oldu"

İklim ve hava koşullarının da ipek böceği yetiştiriciliğini doğrudan etkilediğine dikkati çeken Akbaba, geçen yıl dut yapraklarını, hatta dallarını kurutan "don", bu sene de "kırağı" nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Akbaba, 2013'te 120 ton civarında olan civarında olan koza üretiminin, geçen yıl büyük düşüş yaşadığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Geçen yıl 80 tonluk bir üretim oldu. Bu da yurdun büyük bir bölümünde özellikle, Diyarbakır'da yüzde 90'lara varan, yüksek yerlerde yaprakların hatta dalların donması sonucunda ciddi bir üretim kaybı yaşadık. Bütün bölgelerde üretim kaybı yaşandı ama orada daha yoğundu. Bu sene de 110 ton civarında üretim bekliyoruz. Bu yıl da yine aynı şekilde mevsimlerin çok uygun olmaması bizi etkileyecek. Nisan ayında bir kırağı yaşandı, Bilecik ve Eskişehir bölgesinde ciddi bir yaprak yanması oldu, dolayısıyla insanlar dut yaprağı bulamadıkları için ipek böceklerini de istedikleri miktarda beslemeye alamadılar."

 "Kime satacağınız belli, alıcı garanti"

Türkiye'nin koza üretiminde dünyada 9-10'uncu, Avrupa'da ise birinci sırada yer aldığını belirten Akbaba, şöyle devam etti:

"Avrupa'da ciddi bir üretim yok. Organik ürünlere bir talep artışı var dünyada, bu üretim biçimini korumamız gerekiyor. Bu üretim biçimini koruyarak artırmamız gerekiyor. Böyle bir potansiyel var. Zaten ipek böceği kozası, hayvancılık desteklemeleri kapsamında. İpek böceği tohumları üreticilere ücretsiz olarak veriliyor. Bu çok önemli bir şey. Bir de ipek böceğini beslemeye aldığınızda, fiyatınız belli, kime satacağınız belli, alıcı garanti. Böyle bir avantajımız da var aslında."

Akbaba, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaş kozaya kilogram başına 30 lira destek verdiğini, Kozabirlikin de kilo başına 5 lira verdiğini belirterek, "Şu anda kilogram fiyatı 35 lira. Bu dünya fiyatlarının üzerinde bir fiyattır" dedi.

Kozabirlik Genel Müdürü Akbaba, bir kutu ipek böceği tohumu alan üreticinin bile 30-40 günde bin 500 lira gelir elde edebileceğini, 10 kutu alan üreticinin ise gelirini 10 bin 500 liraya kadar yükseltebileceğini kaydetti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.