Hava Durumu

Caretta caretta Tuba, sırtındaki uydu takip cihazı ile 6 bin km yol yaptı

MUĞLA'nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'ndeki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlileri tarafından uydu takip cihazı takılarak, geçen yıl ağustos ayında denize bırakılan 'Tuba' isimli caretta carettanın, bu sürede 6 bin kilometre yol kat ettiği belirlendi.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2020 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2020 16:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Caretta caretta Tuba, sırtındaki uydu takip cihazı ile 6 bin km yol yaptı

Deniz kaplumbağalarının, kumsalları yuvalama amacıyla kullandığını belirten DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, "Bir kaplumbağanın ortalama 100 yıl yaşadığını kabul edersek, 25 yaşından sonra yaklaşık 500 civarında yuva yapabiliyor. Bunun için 500 saatini kumsalda geçiriyor. Bu nerdeyse ömrünün binde biri hatta daha azı. Ömrünün yüzde 99'u denizlerde geçiyor. Bu nedenle denizlerde nerelerde dolaşıyor, nerelerde besleniyor, nerelerde kışlıyor, bunu araştırmak deniz kaplumbağalarının korunması açısından çok önemli. Geçen yıl ağustos ayında 'Tuba' ismini vermiş olduğumuz kaplumbağanın sırtına yapıştırmış olduğumuz verici sayesinde yaklaşık 6 bin kilometreye yakın yolu nerelerde dolaştığını anlayabiliyoruz" dedi.

Kaska, caretta caretta Tuba'nın 2 ay Türk sahillerinin açık bölgelerinde dolaştığını, daha sonra Malta ve Tunus açıklarında kışı geçirdiğini ifade etti.

'ADRİYATİK BÖLGESİNE GİDEN İLK KAPLUMBAĞA'

Kaska, "Bugünlerdeyse İtalya sahillerinden yukarıya doğru çıkarak Arnavutluk ve Karadağ bölgesine doğru ilerliyor. Bugüne kadar takip ettikleri 26 deniz kaplumbağasının büyük bir çoğunluğu Mısır, Tunus, Libya gibi güney sahillerini tercih ederken, Tuba'nın İtalya, Arnavutluk, Karadağ belki oradan yukarıya doğru Hırvatistan Slovenya bölgesine doğru çıkacak olması bizleri şaşırttı. Bu durum, Tuba'nın Adriyatik bölgesine giden ilk takip ettiğimiz kaplumbağa olması yönünden önem arz ediyor" diye konuştu.

İş birliğiyle deniz kaplumbağalarının korunabileceğinin çok açık olduğunu belirten Kaska, "Bu canlıların, uydu takip cihazıyla takip edilmesi önemli. Yoksa biz kumsaldaki yavruları ne kadar koruyabilirsek koruyalım, bu kaplumbağa popülasyonunu koruyabilmiş olduğumuz anlamına gelmiyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.