Hava Durumu

CHP'li Murat Emir: Sağlık Bakanı, 29 bin 377 vaka iddiamıza yanıt veremedi

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in "Koca'nın bin 512 hasta var dediği gün 29 bin 377 vaka vardı" iddiasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Belge denilen, iddia edilen evrakla ilgili üzerinde bir tarih yok. Hangi tarih aralığında alındığına dair bir not yok" yanıtını vermişti. CHP'li Emir'den Bakan Koca'ya yanıt geldi.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2020 21:52
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2020 21:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
CHP'li Murat Emir: Sağlık Bakanı, 29 bin 377 vaka iddiamıza yanıt veremedi

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in koronavirüs vaka sayısının açıklananın 20 katı olduğu iddiasına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca düzenlediği basın toplantısında yanıt vermişti. Koca, "Belge denilen, iddia edilen evrakla ilgili üzerinde bir tarih yok. Hangi tarih aralığında alındığına dair bir not yok. Bizim yazılım programımızda böyle bir arayüz yok. Tablodaki bütün veriler, bütün rakamlar doğrudur" ifadelerini kullanmıştı. CHP'li Murat Emir, Bakan Koca'nın açıklamasının ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

CHP'Lİ EMİR: TARİH YOK DEDİĞİNİZ BELGENİN TARİHİNİ İŞARETLEDİK

CHP'li Murat Emir sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık Bakanı, 29 bin 377 vaka iddiamıza yanıt veremedi.

Üstüne, belirti göstermeyen vakaların tabloya dahil edilmediğini de belirterek, iddiamızı doğrulamış oldu.

'Tarih yok' dediğiniz belgenin de tarihini işaretledik, buradan bakabilirsiniz sayın @drfahrettinkoca"

Sağlık Bakanı Koca'dan ölüm ve vaka sayılarındaki iddialarla ilgili açıklama

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Salgından kaynaklı ölüm ve vaka sayılarının gerçek olmadığına ilişkin iddialara yanıt veren Bakan Koca, "Her vaka pozitif değildir. Her vaka hasta değildir, pozitif çıkıp semptom göstermeyenler var. Vefat sayılarındaki iddialar ise bazı belediyelerin yanıltıcı verilerine dayanıyor" dedi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in "Covid pozitif vaka sayısı açıklanan hasta sayısının neredeyse 20 katı" iddiasında bulunduğu tabloya ilişkin konuşan Koca, "Bizim verdiğimiz tablodaki bütün bilgilerin hepsi, tamamının doğru olduğunu söylemek istiyorum. Tablodaki bütün veriler, bütün rakamlar doğrudur" ifadesini kullandı.

CHP'Lİ EMİR'İN "VAKA SAYISI" İDDİASI

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı'nın Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi'nden alındığını ileri sürdüğü belgeyi paylaşarak "Koca'nın bin 512 hasta var dediği gün 29 bin 377 vaka vardı" iddiasında bulundu. Emir "10 Eylül'deki rakamları görüyoruz. O günkü toplam test sayısı 158 bin, negatif 128 bin 645, pozitif 29 bin 377" ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin CHP'li Emir'in iddiasını ilişkin sorusu üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bizim verdiğimiz tablodaki tüm veriler doğru" ifadesini kullandı. Koca sözlerini şöyle sürdürdü:

* Belge denilen, iddia edilen evrakla ilgili üzerinde bir tarih yok. Hangi tarih aralığında alındığına dair bir not yok. Bizim yazılım programımızda böyle bir arayüz yok. O gün için sözlü söylenen 10 Eylül olduğu söylenen gün için yapılan test sayısı 112 binlerde. 152 bin olduğu söyleniyor.

* Neresinden bakıp yorum yapacaksınız? Ben konuşmamda da ifade etmeye çalıştım, özellikle salgının seyrinde yapılan mücadele son derece önemli. Biz sahada tespit edilen herkesi özellikle filyasyonu, temaslı takibi yapıyoruz. Herhangi bir vatandaşı gizleyerek temaslı takip yapmıyoruz. Bütün vakalar için yapıyoruz bunu.

* Bunun dışında bütün vakalar ayrıca güvenlikli alan oluşturma noktasında devrede olan HES sistemimizin içinde. Bütün vakalar HES'te söz konusu. Siz vakayı gizleyerek filyasyonu önleyebilir misiniz, güvenlik alanı ortadan kaldırdığınızda bu salgınla mücadele edebilir misiniz?

* Eğer denilen şekilde olmuş olsa idi şu dönemde hastanedeki yatak doluluk oranlarımız halen niye yüzde 50'lerin altında. Yoğun bakım hala niye yüzde 66'larda. Bizim verdiğimiz tablodaki bütün bilgilerin hepsi, tamamının doğru olduğunu söylemek istiyorum. Tablodaki bütün veriler, bütün rakamlar doğrudur.

* Mücadelede de özellikle şu dönemde gizlenerek herhangi bir şey yapılmıyor, gizlenerek yapılmıyor. Bütün pozitif tespit edilen vakalar üzerinden yapılıyor. Ankara gibi ilimizde yüzde 60'a yakın vaka oranını gizleyerek düşürebilir misiniz?

* Doluluk oranları hastanede yatan vakaların toplam yatak içindeki oranını söylüyorum. Yoğun bakım yatak sayımız 28 bin. Sadece şu dönemde salgın döneminde ilave ettiğimiz yatak sayısı 3 bine yakın oldu. Ağır vaka sayımız bin 500'lerde. İlave ettiğimiz 3 bin yatağın yarısını ancak ağır hastalarımız oluşturmakta.

* Sadece Covid'li hastalar değil, bütün hastaların oranı olarak yüzde 667'yı söylüyoruz. Covidlerin buradaki 28 bin içindeki ağır hastanın yüzde 66'sı. Bunun da yüzde aşağı yukarı 5'ine yakını ağır hastalar oluşturuyor. Denilen olmuş olsa böyle mi olur diyorum. Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı, zaten 29 Temmuz'dan itibaren günlük hasta sayısı olarak verdik. Verdiğimiz bilgi bu.

* Günlük verilen, daha doğrusu hasta sayısı sadece hastanaye yatan hasta sayısı değildir. Hasta semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.