Hava Durumu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Önceliğimiz ateşkes

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor. Kalın, "Libya'da önceliğimiz çatışmaların durması, ateşkes ilan edilmesidir" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2020 19:40
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2020 19:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Önceliğimiz ateşkes

Kalın'ın açıklamaları şöyle:

2019'da yapılan icraatlarla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın 16 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşım toplantısı yapması planlanıyor.

ABD'NİN SÜLEYMANİ SUİKASTİ

Bizim itidal ve sükûnet çağrımız devam edecek. Cumhurbaşkanımız, bu konuyla ilgili temas trafiğini yoğunlaştıracak.

Gerilimin bölgeyi etkilemesi kaçınılmaz görünüyor.

Bizim bu noktada 'arabulucu olalım' gibi bir beklentimiz, talebimiz, yahut iddiamız yok. Türkiye hem ABD ile hem İran'la konuşabilen birkaç ülkeden birisi, belki de en önemlisi.

İDLİB'DEKİ GELİŞMELER

Cumhurbaşkanımızın Putin ile görüşeceği öncelikli konulardan olacak.

LİBYA KONUSU

Son saldırılar, bizim çağrılarımızın ne kadar haklı olduğunu göstermiştir.

Bu süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Tüm tarafların Nisan ayındaki pozisyonuna geri dönmesi temennimiz.

Türkiye siyasi sürecin önünü açan hamleler yapıyor.

Libya'da önceliğimiz çatışmaların bir an önce durması, bir ateşkes olması.

PUTİN'İN ZİYARETİ

Putin yarın ülkemizi ziyaret edecek. Enerji haritalarında çok önemli bir değişime işaret eden TürkAkımı yarın resmen başlayacak. Sadece dışarı gitmeyecek biz de buradan gaz alacağız.

Cumhurbaşkanımızın Putin ile görüşmesi olacak.

EKONOMİDEKİ GELİŞMELER

Toplantıda önemli veriler paylaşıldı.

YERLİ OTOMOBİL

Proje ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

KANAL İSTANBUL

Öncelik verdiğimiz projeler içinde yer alıyor.

SORU-CEVAP

(Putin'in Esad'la görüşmesi) Putin'in Suriye ziyareti kendi tasarrufudur. Esed rejimi konusunda pozisyonumuz açık. Suriye'yi demokratik, çoğulcu, barışçıl geleceğe taşıyacak lider olma vasfısını yitirdiğini görüyoruz.

(İstanbul Üniversitesin'deki olaylar) Orada tabi istemediğimiz hadiseler yaşandı. Yemek fiyatlarıyla ilgili bütçeyle ilgili bir konu. Öğrencilerin talebi üzerine düzeltmeye gidildi. Erken müdahale edilmesi daha isabetli olurdu. Şuan sorun çözüldü. Eski uygulamaya aynen devam edecekler. Bir üniversite öğrencisi de intihar etti. Üzücü bir olay. Ailesi de açıklama yaptı. Burada birilerinin siyasi polemik peşinde olduğunu görüyorum.

(Türk askerinin Libya'ya gitmesi) Libya ile ilgili TBMM'den tezkere çıktı. Yetki verildi. Libya tarafının da talepleri doğrultusunda planlamalar yapılıyor. Ne zaman, ne kadar, hangi kapasitede olacak Cumhurbaşkanımızın onayı alındığından sonra gerçekleşecek.

DÖRTLÜ SURİYE ZİRVESİ

Şubat ayı içerisinde toplantının yapılması bekleniyor.

SORU - CEVAP

(Putin) Sayın Putin ile görüşme Türk Akımı töreninden önce olacak. Birkaç yıl öncesine kadar birçok terör örgütü sınırımızda fink atmaktaydı.

Biz burada farklı paydaşlarla, her zaman işbirliğinden yana olduk. Başarıyla yerine getirdik. Suriye rejimi konusunda bizim tavrımız açık. Esed rejimi konusunda pozisyonumuz açık. Suriye'yi demokratik, çoğulcu, barışçıl geleceğe taşıyacak lider olma vasfısını yitirdiğini görüyoruz

17-25 Aralık darbe girişiminin ne amaçla yapıldığı herkesin malumu. 15 Temmuz'u yapanlar kim ise aynı kişilerdir. Niyetleri bellidir. Nerelere nasıl sızdıkları bellidir. Aralarında hiçbir fark yoktur. Bu olayları böyle akılda tutmak gerekiyor. Bu millet sokaklara çıkarak, şehitler vererek darbeyi püskürttü.

(Süleymani'nin ölümü) Cumhurbaşkanımız hem İran hem Irak ile görüşmeler yaptı. Ruhaniye de aynı telkinlerde bulundu. Atılacak adımlar verilecek cevaplar çok önemli. Herkesin kaçınması gerekir. Şuraları vuracağız, buraları vuracağız gibi açıklamalar var. Bunlar kulağa bile korkunç gelen şeyler. Bu adımlardan mutlaka uzak durulmalı. Müzakere yolu ile bu sürecin yönetilmesi fikrindeyiz. ABD ile hem İran ile konuşabilen bir kaç ülkeden biriyiz. İtidal çağrımız müzakere içindir.

Kırılgan olan süreçlerin daha yıkıcı olmaması için çağrımız bu yöndedir. Herkes umarız sağ duyu ile hareket eder.

(İstanbul Üniversitesi) İstemediğimiz hadiseler yaşandı. O görüntülerin ortaya çıkmaması sağlanabilirdi. Eski uygulamaya devam edecekler. Oradaki sorun çözüldü. Oradaki öğrencilerimiz gıdalarını da alarak eğitimlerine devam etmeleri. Ölen öğrencimizin ailesine yeniden Allah'tan rahmet diliyoruz.

Ancak konunun bununla ilgili olmadığını aile kendilerini açıkladılar. Birilerinin siyasi polemik peşinde olduğunu görüyorum. Umarım bundan sonra öğrencilerimiz sükunet içinde eğitimlerine devam ederler.

(Libya) Bildiğinizi gibi bir tezkere çıktı. Libya tarafının da taleplerine uygun bir düzenleme yapılıyor. Prensip olarak teknik eğitim, askeri anlamda orada destek olacağımızı ifade edebilirim.

4'lü zirve konusunda mutabık kalındığı gibi ilk toplantının Şubat ayında İstanbul'da yapılması planlanıyor.

Şubat ayı içinde 4'lü ya da 5'li bir toplantının yapılacağını söyleyebilirim.

(Belediyelerle ilgili düzenleme) Cumhurbaşkanımızın yaptığı ilk toplantı çok birleştiriciydi ve verimliydi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.