Hava Durumu

Delta varyantı yayılmaya devam ediyor

Delta varyantı yüzünden ABD'de vaka sayıları 20 bini aştı. Avustralya bu virüs yüzünden son 120 yılın en kötü sağlık krizini yaşıyor. Yoğun aşılamanın olduğu İsrail ve İngiltere'de vakalar katlandı

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2021 08:52
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2021 08:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Delta varyantı yayılmaya devam ediyor

ABD'de ilk kez Hindistan'da görülen daha bulaşıcı Delta varyantı nedeniyle Mayıs ayından bu yana ilk kez üç gün üst üste 20 bin yeni koronavirüs vakası kaydedildiği açıklandı. Delta varyantı artık ülke çapındaki tüm yeni vakaların yarısından fazlasını oluşturduğu belirtilirken, aşılama oranının düşük olduğu Missouri ve Arkansas gibi eyaletlerin vaka dalgalanmasını olumsuz yönde etkilediği ifade edildi. Avustralya'da Delta'nın hızla yayılması nedeniyle karantina uygulanmasına rağmen Sidney'de Pazartesi günü 112 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiği ve kentin salgının ilk dalgasından bu yana günlük en fazla vaka sayısına ulaştığı bildirildi.

Ayrıca Sidney'de Nisan ayından beri ilk koronavirüs kaynaklı ölümün gerçekleştiği açıklandı. Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden profesör Bill Bowtell, Delta varyantının bulaşma hızı nedeniyle Sidney'in 120 yılın en kötü sağlık krizini yaşadığını söyledi.

Aşılama oranı yüksek olan İsrail'de ilk Delta vakalarının tespit edildiği Nisan ayına kıyasla günlük ortalama vakaların iki katına çıktığı belirtildi. Mayıs ayında Delta varyantının baskın hale geldiği İngiltere'de ise günlük yeni vaka sayısı geçen ay 3 bin iken, bu sayı Temmuz'da 30 bine çıktı. İran Koronavirüs İle Mücadele Ekibi'ni yöneten Nader Tavakoli ise başkent Tahran'da Delta varyantının vaka artışında 'itici güç' olduğunu ve sadece Pazar günü 1,300 kişinin kentte virüse yakalandığını söyledi. Öte yandan uzmanlar, aşıların Delta varyantında bile ölüm ve hastaneye yatış oranını düşürdüğüne ve bu nedenle aşılamanın yeni varyantla mücadelede en büyük koz olduğuna dikkati çekti.

'Göz göre göre bulaştırdılar!'

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), Kovid-19 teknik lideri Epidemiyolog Maria Van Kerkhove, önceki gün İngiltere'nin başkenti Londra'daki Wembley Stadyumu'nda gerçekleşen EURO 2020 finalini sert bir dille eleştirdi. Twitter'da açıklama yapan Kerkhove, İngiltere ile İtalya arasında gerçekleşen maçta stadyumda bulunan yaklaşık 60 bin taraftarın 'göz göre göre' koronavirüsü birbirine bulaştırdığını söyledi. Kerkhove açıklamasında, "Gözlerimin önünde koronavirüsün yayılışını izlerken keyif almalı mıyım?" ifadesini kullandı.

Kovid-19 pandemisinin maç gününde ara vermediğini belirten Kerkhove, "SARS-CoV-2 ve Delta varyantı kalabalık ortamlarda, aşısız, maskesiz, çığlık atan, bağıran, şarkı söyleyen insanlardan faydalanacak. Yıkıcı" dedi. Öte yandan Delta varyantının baskın olduğu İngiltere'de maç nedeniyle pubların dolu olduğu, on binlerce kişinin sokaklarda tezahürat yaptığı ve bu sırada çoğu kişinin maske takmadığı biliniyor. Söz konusu final maçında da stadyumdaki seyircilerinin çoğunun maske takmaması dikkat çekmişti.

'Gerekirse 100 günde yeni aşı yaparız'

BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Fransız 'Les Echos' ile yaptıkları özel röportajda varyantlar ve aşı çalışmalarına ilişkin konuştu.

Türeci ve Şahin, gerektiği takdirde yeni varyantlar için yeni aşı geliştirebileceklerini açıkladı. Yeni varyantlar için 100 günde yeni aşı geliştirebileceklerini belirten Şahin, koronavirüsün bulaşıcılığının hızla arttığını ve aşı olmayanların Kovid-19'a yakalanmasının çok muhtemel olduğunu söyledi.

Ayrıca Şahin, BioNTech'in bu yıl 3 milyar dozun üzerinde aşı üretimi amaçladığını belirtti. Türeci de Delta varyantı gibi yeni suşların ortaya çıkmasıyla, muhtemelen 3. bir doz aşının yapılmasının gerekli olabileceğini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.