Hava Durumu

Doların gözü ABD seçimlerinde!

Dolar/TL 8.40-8.50 arasındaki dalgalı seyrine devam ediyor. Piyasalar ABD başkanlık seçimlerinden gelen haberlere odaklanmış durumda.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2020 09:23
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2020 09:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Doların gözü ABD seçimlerinde!

Dolar/TL Merkez Bankası'ndan (TCMB) yeni sıkılaştırma adımlarının gelebileceği beklentileriyle 8.4'lü seviyelere geriledikten sonra ABD seçim sonuçlarına ilişkin küresel fiyatlamalara paralel her iki yönlü sert dalgalanıyor.

Dolar/TL 22 Ekim'de PPK öncesi gördüğü 7.7935 seviyelerinden dün yeni zirve olan 8.5400'a kadar yükseldi. Dolar/TL dün akşam saatlerinde ise gerilemeye başladı. Bankacılar düşüşte TCMB'den 19 Kasım'ı beklemeden bir faiz kararı alabileceği beklentilerinin rol oynadığını söylediler.

DOLAR

8.4653(%0.54)

EURO

9.9367(%0.69)

ALTIN

519.796(%0.78)

TCMB SIKILAŞTIRMAYI HER GÜN BELİRGİNLEŞTİRİYOR

Merkez Bankası hali hazırda %10.25 seviyesindeki politika faizinden fonlama yapmıyor. Banka %11.75 seviyesindeki BIST Repo-Ters Repo Pazarı'nda gecelik fonlamayı Cuma günü sıfıra indirdi. Banka yine aynı faiz oranındaki diğer fonlamaları da dün itibarıyla yapmayacağını açıkladı.

TCMB fonlama maliyetini artıran sıkılaştırma adımlarına dün de devam etti. Merkez Bankası döviz ve altın karşılığı TL verdiği swap piyasasındaki TL faizini 150 baz puan artırarak %11.75'ten %13.25'e yükseltti.

Bu adımlarla birlikte TCMB'nin fonlama kompozisyonunda %14.75 seviyesindeki GLP ve benzer oranlarda oluşan geleneksel yöntemli reponun ağırlığı artmış durumda. GLP oranından kullanım dün 49 milyar TL'ye yükselerek TCMB'nin repo ile sağladığı yaklaşık 210 milyar TL'lik fonlamanın yaklaşık dörtte birini oluşturdu.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün 49 baz puan artışla %13.94 seviyesine yükseldi. Temmuz ortasından beri 650 baz puan civarında sıkılaştırmaya gidildi ve fonlama maliyeti Aralık 2019'dan beri en yüksek orana çıktı.

PİYASALAR DAHA NET ADIMLAR BEKLİYOR

TL'de benzer para birimlerinden negatif ayrışma ile birlikte görülen sert değer kaybı TCMB'nin ekim ayında beklentilerin aksine politika faizini sabit tutup sıkılaştırmayı faiz koridorunu genişleterek yapması ile belirginleşti. Son dönemde jeopolitik gelişmelerle AB ve ABD ile gerilimin artabileceği endişeleri ve ABD seçimleri de TL'de değer kaybına etki eden unsurlara eklendi. TL faizlerinin gecelik vadede TCMB'nin faiz koridorunun en üst seviyesi olan %14.75'e yükselmesinin yerli ve yabancı yatırımcıların pozisyonlarında nasıl bir değişim getireceği piyasada takip ediliyor. Bankacılar ilgili adımların TL'de daha fazla değer kayıplarının önüne geçtiği konusunda hemfikirler. Ancak piyasalar TCMB'den daha net adımlar görmek de istiyor.

TCMB'nin bir sonraki PPK toplantısı 19 Kasım'da yani yaklaşık 2 hafta sonra. TCMB'nin enflasyon raporu söylemleri sonrası bankanın bu tarihte politika faizi dahil yeni bir sıkılaştırma adımına yönelmesi bekleniyor. Bazı beklentiler ise küresel satış dalgası, ABD seçimleri ya da jeopolitik tansiyonun piyasa yansıması kötüleşmesi halinde bu tarihten erken de adım atmak zorunda kalabileceği yönünde kalmaya devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.