Hava Durumu

Erdoğan Bayraktar bombaladı

Yolsuzluk soruşturmasında çocukları tutuklanan Güler ve Çağlayan ‘Çirkin oyunu bozmak’ açıklamasıyla istifa ederken, Erdoğan Bayraktar ise Başbakan’ın istifa baskısı yaptığını ancak yapılan her şeyin kendisinin bilgisi dahilinde olduğunu savundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2013 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2013 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erdoğan Bayraktar bombaladı

İstanbul’da yürütülen yolsuzluk soruşturmasında çocukları gözaltına alınarak tutuklanan İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dün görevlerinden istifa etti. Soruşturmada oğlu gözaltına alınan, ancak diğer iki bakanın oğlundan farklı olarak mahkemece serbest bırakılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın istifası ise farklı oldu.

Bayraktar, İçişleri Bakanı Güler ve Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın ardından benzer bir açıklamayla istifası beklenirken, gündemi sarsan açıklamalar yaptı. Bayraktar, canlı yayına telefonla bağlanarak okuduğu açıklamasında, “Rüşvet ve yolsuzluk ifadelerinin bulunduğu bir operasyon sebebiyle istifa ediniz ve beni rahatlatacak deklarasyon yayınlayınız şeklinde tarafıma baskı yapılmasını kabul etmiyorum, çünkü soruşturma dosyasında var olan ve yasalara uygun olarak onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Başbakan’ın talimatıyla yapıldı.

Bu minval üzerine bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ediyorum. Ancak bu milleti rahatlatmak için Başbakan’ın istifa etmesi gerektiğini inandığımı ifade ediyorum, yüce milletimize saygılar sunuyorum. Bugün bize bir istifa metni bir tane de deklarasyon metni gönderildi. Ben tabii ki partimi rahatlatmak istiyorum ama böyle bir durumda bunun yanlış olduğunu ifade ediyorum ve hayırlı olsun diyorum” dedi.

Pakistan dönüşü toplantı

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında çocukları gözaltına alınan bakanların istifa etmeyeceği, 3 bakanın kabine revizyonuyla görevlerinden alınacakları belirtiliyordu. Bakanların, gözaltı dalgasından hemen sonra istifalarını sundukları, ancak Erdoğan’ın, “kararı ben vereceğim” diyerek beklemeyi tercih ettiği kulislere yansımıştı. Bu da Erdoğan’ın istifa yöntemini benimsemediği yorumlarına yol açmıştı. Ancak soruşturmada Güler ve Çağlayan’ın çocuklarının tutuklanması dengeleri de değiştirdi. Kabine revizyonunu Pakistan ziyareti sonrasına bırakan Erdoğan, dün Ankara’ya gelişinde dosyada ismi geçtiği öne sürülen 4 bakan, Bayraktar, Güler, Çağlayan ve AB Bakanı Egemen Bağış’la otobüs üzerinde görüntü vererek, destek mesajı vermiş oldu.

Erdoğan, kendisini karşılamaya gelenlere yönelik konuşmasından sonra ise Keçiören’deki konutuna geçti. Burada, bazı bakanların katılımıyla izlenecek yol haritasına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Kulislere, Erdoğan’ın, konutundaki toplantıda bakanlardan istifa etmelerini istediği yansıdı. Pakistan seyahati sırasında Erdoğan’a eşlik eden Çağlayan’ın da daha uçaktan inmeden işadamlarına istifa sinyali vermesi, Başbakan’ın kararını önceden öğrendiği yorumlarına yol açtı. Çağlayan dışındaki, operasyonda ismi geçen bakanların da Erdoğan’ın evindeki toplantıya katıldığı, bu isimlerden Bayraktar’ın istifanın doğru olmayacağı görüşünü savunduğu da iddia edildi.

‘Kirli tezgâh’

Erdoğan’ın evinde yapılan ve 2,5 saat süren bu toplantıda alınan karar, sabah uygulamaya konuldu. Sabah 08.30 sıralarında ilk olarak Çağlayan, yazılı olarak istifasını açıkladı. Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, bakanlık görevinden ayrıldığını bildirdi ve şunları kaydetti:
“17 Aralık tarihi itibarıyla gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım.”

Oyunu bozmak

Çağlayan’dan yaklaşık 1 saat sonra, bu kez de Güler, Çağlayan’ın açıklamasına çok benzer bir açıklama yaparak istifa ettiğini duyurdu. Güler, yaptığı yazılı açıklamada, 17 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleşen operasyonu, “Hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı düzenlenen kirli bir tezgâhtır” ifadeleriyle değerlendirdi. Güler, açıklamasında şunları kaydetti:
“Oğlumun dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak için bakanlık görevinden affımı Sayın Başbakanımıza aynı gün şifaen arz etmiştim. Söz konusu istifa talebimi 25 Aralık 2013 günü yazılı olarak Başbakanlık makamına sunmuş bulunuyorum.”
Her iki açıklamadaki benzerlikler, istifa metinlerinin üzerinde birlikte çalışılarak hazırlandığı yorumlarına yol açtı.

Bayraktar bombası

Ancak Bayraktar’ın şok yaratan istifa açıklaması, istifa metinlerinin partide hazırlanarak bakanlara gönderildiği yorumlarına neden oldu. Diğer iki bakandan sonra benzer bir kısa açıklamayla istifa etmesi beklenen Bayraktar, NTV televizyonunun canlı yayınına telefonla bağlandı.
Bayraktar, önceden yazdığı ve bazı bölümlerini anlaşılması için iki kez tekrarlayarak okuduğu açıklamasında gündemi değiştiren şu ifadeleri kullandı:

‘Başbakan istifa etsin’

“17 Aralık tarihindeki operasyon dosyasında şahsımı rencide edecek ya da izah edemeyeceğim husus yoktur. Başbakan’ın istediği bakanla çalışmak ve istediği bakanı görevden almak en tabii hakkıdır. ‘Rüşvet ve yolsuzluk ifadelerinin bulunduğu bir operasyon sebebiyle istifa ediniz ve beni rahatlatacak deklarasyon yayınlayınız’ şeklinde tarafıma baskı yapılmasını kabul etmiyorum çünkü soruşturma dosyasında var olan ve yasalara uygun olarak onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Başbakan’ın talimatıyla yapıldı. Bu minval üzerine bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ediyorum. Ancak bu milleti rahatlatmak için başbakanın istifa etmesi gerektiğine inandığımı ifade ediyorum, yüce milletimize saygılar sunuyorum.”

Sosyal medya sallandı

Bayraktar’ın açıklamasının ekrandaki sesin zaman zaman düşmesi nedeniyle tam olarak anlaşılamaması ve Erdoğan’ı istifaya davet eden bir açıklama yapması, buna karşılık yayıncı kanalın uzun süre bandı yeniden yayımlamaması sosyal medyada büyük tartışma yarattı. Bayraktar’ın sözlerinin deşifrelerinin sitelere yansımasından sonra ise en çok konuşulan konuların başında bu açıklamalar geldi.

İstifa metni

Bayraktar’ın özellikle diğer bakanların açıklamasına benzer ifadeler içeren deklarasyon ve istifa dilekçesinin kendisine gönderilmesine tepki gösterdiği, istifayı “suçu kabullenme” olarak gördüğü, Başbakan’ın kabine revizyonu ile görevden almasının uygun olacağını savunduğu için bu yöntemi izlediği de kulislere yansıdı.

Bayraktar’a hack

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklayan Erdoğan Bayraktar’ın, twitter hesabı hacklendi. Yaklaşık 130 bin takipçisi olan Bayraktar’ın, “ErdoganBayraktr” isimli hesabına ulaşmak isteyenler, “Ak Fatihler” isimli sahte ‘erdoganbayraktr” adresine yönlendirildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.