Hava Durumu

Futbol tarihinde kara leke: Heysel

Bugün Heysel Faciası'nın 35. yıldönümü. İngiliz Liverpool futbol takımı ile İtalyan Juventus kulübü arasında Belçika'da oynanacak Şampiyon Kulüpler Kupası final maçı öncesi, İngiliz taraftarların İtalyanlara saldırdı. Stadyum duvarının çökmesiyle çoğu İtalyan 39 kişi hayatını kaybetti. Peki futbol tarihinde kara bir leke olarak anılan Heysel Faciası nasıl başladı?

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2020 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2020 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Futbol tarihinde kara leke: Heysel

Bundan tam 35 yıl öncetTakvimler 29 Mayıs 1985'i gösterdiğinde, İtalyan Juventus futbol takımı ile İngiliz Liverpool takımının, Şampiyon Kulüpler Kupası için mücadele edeceği maçta çıkan olaylar hafızalara futbol tarihinde kara bir leke olarak kazındı.

İki takım arasındaki maçın ev sahibi o zamanki adıyla Brüksel Heysel Stadyumu'ydu. Çoğu Juventus taraftarı 39 kişinin hayatını kaybettiği olaylar ilk olarak, stadyum dışında Lİverpool taraftarlarının Juventuslulara saldırmasıyla başladı. Ancak o gerginlik kısa sürdü. Büyümeden sonlandı.

Heysel'dan bir yıl önce, Roma'da oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde AS Roma'ya yenilen ve maç sonrası saldırıya uğrayan Liverpool taraftarları, Heysel'ı intikam almak için bir fırsat olarak görüyordu. Aslında maç günü Brüksel'e akın eden İngiliz holiganlar, yaklaşan facianın ilk ayak sesleriydi.

Kapılar açılıp stadyuma girildiğinde, gergin bir atmosfer hakimdi.Çok sayıda Juventus taraftarının, karaborsadan aldıkları biletlerle, kendilerine ayrılmamış olan tribüne yerleşmesi adeta fitili ateşledi.

Sözlü atışmayla başlayan gerilim, tribünler arasında atılan taş ve yabancı maddelerle tırmandı. Tansiyon yükseldikçe yükseldi. Bir grup İngiliz taraftarı tribün bariyerlerini aşarak, Juventus taraftarına hücum etti. İlk olarak sahaya doğru kaçmaya çalışan Juventuslular bariyerleri aşamayınca, tribün arkasındaki duvara tırmanmaya başladı ancak standyum duvarı buna dayanamadı ve çöktü.

Heysel faciası olarak bilinen olayda, 39 kişi yaşamını yitirdi. ÖLenlerin 32'si İtalyan, 4'ü Belçikalı 2'si Fransız biri de Kuzey İrlandalıydı. Faciada 600 kişi de yaralandı. Çoğu çöken duvarın altına kalarak hayatını kaybetti. Bir kısmı ise çıkan izdihamda ezildi.

Dışarıda olup biteni öğrenen bazı lLiverpool'lu futbolcular, maça çıkmak istemese de, UEFA yetkilileri devreye girdi ve maç oynandı ama boş tribünlere karşı.

Kupanın sahibi ise Juventus oldu. Maçın her şeye rağmen devam etmesi ve Juventus'un penaltı ile kazanan olması İtalyan takım bilerek kazandırtıldı yorumlarına neden oldu. Liverpool'un o zamanki antrenöru Joe Fagan'a göre, UEFA'nın maçta devam kararı yerindeydi...

Dünya'yı ayağa kaldıran olayların arından, Avrupa Futbol Federasyonu birliği UEFA'dan yetkililer, Facianın tek sorumlusunun İngiliz taraftarları olduğunu söyledi. Dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher da aynı görüşteydi.

Belçika savcılığının başlattığı soruşturma tam 18 ay sürdü. Soruşturmanın sonunda da oklar İngiliz taraftarları gösteriyordu. 14 İngiliz vatandaşı, kasıtsız adam öldürmekten suçlu bulundu. Taraftarların yaptıklarının faturası, İngiliz futboluna kesildi. İngiliz takımlarıı uluslararası karşılaşmalardan 5 yıl men cezası aldı. Liverpool için ise bu ceza 6 yıldı.

Yaşanan trajedinin ardından, geniş çaptı incelemeler devam etti. Belçika polisi ve stadyum yetkilileri de en az İngiliz taraftarları kadar suçlu bulundu. Brüksel sokaklarında gergin bir hava olmasına rağmen, Stadyumdaki Belçika polisi o gün çıkması muhtemel olaylarla baş edemeyecek kadar yetersiz sayıda olmakla eleştirildi.

Bir başka eleştiri de, Belçika Ulusal Stadyumu Heysel'aydı. 1920'de inşa edilen stadyumun, 1985'e kadar iyi bir bakımdan geçirilmemiş olması dikkatlerden kaçmadı. Yetkililer, Heysel'ın böyle büyük bir maça ev sahipliği yapmasının doğru olmadığını savundu...

İngiliz futbol otoriteleri 1986'da holiganlara, 3 ay süreyle stadyumlara giriş yasağı getirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.