Hava Durumu

Gençlerde vakalar neden artışa geçti?

Pandeminin ilk dönemlerinde Covid-19'un yaşlıları daha fazla etkilediği, vaka ve ölüm sayılarının bu grupta daha yüksek olduğunu gördük. Bu tablo son aylarda hem Türkiye'de hem de dünyada büyük değişime uğradı. Yaşlıların hastalar arasındaki oranı azalırken, vakaların yaş ortalamasında önemli düşüş yaşandı. Bu olguyu ve sebeplerini uzmanlarla konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2021 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2021 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gençlerde vakalar neden artışa geçti?

Can kaybında dünya genelinde en üst sırada yer alan ABD'de son dönemde grafik yeniden kaygı verici bir şekil almaya başladı. Yeni vaka sayılarında 7 günlük ortalamalar neredeyse 64 bini bulurken, Washington Post gazetesi, geçtiğimiz hafta ülkedeki eyaletlerin sağlık bakanlıklarının Kovid-19 raporlarına ulaştı.

Raporlarda en dikkat çekici noktalardan biri, Covid-19 hastalarında yaş ortalamasının düşmesi ve enfekte olan gençlerde görülen belirtilerin yaşlılara kıyasla çok daha ağır seyretmesiydi. ABD'li uzmanlara göre bu durum aşılamanın bir sonucu. Aşılamada öncelikli olan 65 yaş üstü kitle virüsten korunurken, henüz aşı sırası gelmeyen gençler enfeksiyona daha açık bir hale gelmiş durumdalar.

Haberde yer alan örnekler oldukça çarpıcı... Örneğin Connecticut'ta bulunan Yale New Haven Sağlık Sistemi'nde tedavi gören 35-44 yaş arası Covid-19 hastalarında son 7 haftada yüzde 41'lik bir artış yaşanırken, 65 yaş üstü hastaların sayısında yüzde 70'ten fazla düşüş görüldü. Atlanta'da Grady Memorial Hastanesi'nde 65 yaş üstü hasta neredeyse kalmazken, yerlerini genç hastalar aldı. Michigan'da da Henry Ford Sağlık Sistemi'nde, Covid-19 hastalarının ortalama yaşı 58'e kadar indi.

ABD'DE YOĞUN BAKIMLAR GENÇLEŞTİ

Kovid-19'lu hastaların yüzde 30'unun İngiltere varyantı taşıdığı Yale New Haven Sağlık Sistemi'nin Başhekimi Tom Balcezak, Washington Post'a, "Gençler aşılanmıyor. Bu nedenle virüse maruz kalıyorlar, hatta virüs patlamasına uğruyorlar" derken yoğun bakımdaki genç hasta sayısının arttığını söyledi. Balcezak, "Geçen hafta 21 yaşında bir hastanın yatışını yaptık ve entübe ettik. Bu bizim için gerçekten alışılmadık bir durum. Bu noktada hız çok önemli. Aşı dağıtımını yavaşlatan herhangi bir şey ölüm oranlarının artmasına yol açacak" dedi.

Florida'da bulunan AdventHealth'in kritik bakım servisinin yöneticisi Eduardo Oliveira da artık yoğun bakıma yaşlı hastaların gitmediğini söyledi. Oliveria, yeni yoğun bakım hastalarının 40'larından 60'larına uzanan "çalışan orta yaşlılar" olduğunu söyledi. Grady Memorial Hastanesi Kritik Bakım Bölüm Başkanı Greg Martin de 65 yaş üstü hasta sayısının büyük ihtimalle aşılar sayesinde neredeyse sıfırlandığını ancak genç hastaların gelmeye devam ettiğini söyledi. Hastaneye yatan hastaların sadece yüzde 10 ila 15'inin yoğun bakım ihtiyacı olduğunu da ifade eden Martin, bunu genç hastaların diğer kronik hastalıklarının azlığına bağladı. Martin, "Hastalık değil hastalananlar azaldı" diye konuştu. Haberde ABD'deki bu trendlerin Almanya, Fransa ve İtalya'da birkaç hafta önce görülen vaka artış trendiyle önemli paralellikler gösterdiği ifade edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.