Hava Durumu

Grip aşısı nerede ve ne zaman olunur? Herkes grip aşısı olabiliyor mu? Grip aşısı, koronavirüse karşı etkili mi? Yan etki yapar mı?

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte grip benzeri semptomlar gösteren vatandaşların sayısı artmaya başladı. Peki, isteyen herkes grip aşısı olabiliyor mu? Grip olanların Covid-19'a yakalanma riski artar mı? Grip aşısıyla ilgili tüm sorulara yanıt İstanbul Eczacılar Odası'ndan geldi.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2021 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2021 10:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Grip aşısı nerede ve ne zaman olunur? Herkes grip aşısı olabiliyor mu? Grip aşısı, koronavirüse karşı etkili mi? Yan etki yapar mı?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre şimdilik Türkiye'de grip vakalarında bir yükseliş söz konusu değil. Ancak Covid-19'un yeni varyantlar nedeniyle semptomlarının değişmesi griple kolaylıkla karıştırılmasına yol açıyor.

Grip ve Covid-19 (SARS-CoV-2) farklı virüsler olup, ikisi de bulaşıcı solunum yolu hastalıklarına sebep olur.

İstanbul Eczacılar Odası, kafa karışıklıklarını gidermek için eczacılara yöneltilen soruları ve cevapları paylaştı:

-Sonbahar ve kış aylarında Covid-19 ile birlikte grip vakaları da görülecek mi?

Sonbahar ve kış aylarında ne olacağını kesin olarak söylemek mümkün olmasa da ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), hem grip virüslerinin hem de SARS-CoV-2 virüsünün yayılacağını öngörmektedir. Covid-19 önlemlerinin hafifletilmesi, yaklaşan 2021-2022 grip sezonunda grip aktivitesinin de artışına neden olabilir.

-Sonbahar ve kış aylarında Covid-19 ile birlikte grip vakaları da görülecek mi?

Evet, aynı anda grip ve Covid-19 gibi diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanmak mümkündür. Grip ve Covid-19 semptomlarının bazıları benzerdir, bu da yalnızca semptomlara dayanarak aralarındaki farkı söylemeyi zorlaştırır. Grip veya Covid-19 hastası olup olmadığınızı belirlemek için test yaptırmanız önemlidir.

-Grip ve Covid-19 hastalığına aynı anda yakalanabilir miyim?

Covid-19 nispeten yeni bir hastalık olduğundan, grip hastalığının bir kişinin Covid-19'a yakalanma riskini nasıl etkilediği hakkında çok az bilgiye sahibiz. İnsanlara aynı anda hem grip virüsleri hem de Covid-19'a neden olan virüs bulaşabileceğini biliyoruz. Grip aşısı olmak grip ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonlara karşı en iyi korunma yöntemidir. Aynı şekilde Covid-19'a karşı da en iyi korunma yöntemi aşıdır.

-Grip olursam, Covid-19'a yakalanma riskim artar mı?

Sadece belirtilere bakarak iki hastalığı birbirinden ayırmak mümkün değildir. Doktorunuz grip, Covid-19 veya başka bir hastalığınız olup olmadığını doğrulamak için test isteyebilir.

-Grip ve Covid-19 semptomları benzer olduğundan, grip veya Covid-19 olup olmadığımı nasıl bileceğim?

Grip aşıları, Covid-19'a karşı koruma sağlamak için hazırlanmamıştır. Grip aşısı, Covid-19'a yakalandığınızda hastalık semptomlarını hafifletir, hastaneye yatış ve ölüm riskini azaltır.

-Grip aşısı Covid-19'a yakalanma riskinizi artırır mı?

Hayır. Grip aşısı yaptırmanın Covid-19 veya başka herhangi bir koronavirüsten hastalanma riskinizi artırdığına dair hiçbir veri yoktur.

-Grip aşısı beni Covid-19'a karşı korur mu?

Evet, aynı anda hem Covid-19 aşısı hem de grip aşısı olabilirsiniz. Her iki aşı aynı zamanda uygulanabilir. En kısa sürede Covid-19 aşılarınızı ve Ekim - Kasım ayı sonuna kadar da grip aşınızı olmalısınız.

-Aynı anda hem Covid-19 hem grip aşısı olmak güvenli mi?

Grip aşısı hastanede ve evde izole edilen hastalara göre farklı olabilir. Hastanede gözetim altındaysanız aşınızın zamanlamasına doktorunuz karar verecektir. Genel olarak evde olan hastalar, Covid-19'u başkalarına bulaştırmaması için izolasyondan çıkma kriterlerini (hiçbir semptomu olmasa bile) karşılayana kadar beklemelidir. Bu sürecin ardından kişinin herhangi bir özel bir durumu mevcut değilse grip aşısı olmasında sorun yoktur.

-Covid-19'dan iyileşen biri ne zaman grip aşısı olabilir?

Grip tedavisi için kullanılan antiviral ilaçlar SARS-CoV-2 virüslerine karşı hiçbir aktiviteye sahip değildir ve Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime girmez. İnfluenza komplikasyonları açısından daha yüksek risk altında olan bir hastaya SARS-CoV-2 ve influenza virüsü koenfeksiyonu (aynı anda gelişen enfeksiyon) teşhisi konulursa, influenza için antiviral tedavi almalıdır.

-Grip tedavisi için kullanılan antiviral ilaçların Covid-19 üzerinde herhangi bir etkisi var mıdır?

Evet, maske takmak ve fiziksel mesafeyi korumak, sizi ve çevrenizdekileri grip ve Covid-19'a neden olan virüslerden korumaya yardımcı olur. Bununla birlikte, grip olma riskini ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonları azaltmanın en iyi yolu her yıl grip aşısı yaptırmaktır.

GRİP AŞISI ( İNFLUENZA)

İnfluenza virüsünün neden olduğu mevsimsel gripten korunmak için uygulanan aşıdır. Aşının içeriğinde bir yıl önce salgına neden olan virüs tipleri kullanılmaktadır. Yapıldığı grip sezonu için koruyuculuk sağlar. Her yıl yenilenmelidir. Koruyucu etkisi yapıldıktan 2 hafta sonra başlar. Ekim, kasım ayları aşılanma için en uygun dönemdir. 65 yaş üstü ve risk grubu içinde bulunanlar her yıl grip aşısını tekrar olmalıdır.

GRİP AŞISI VE COVID-19 AŞISI

Grip aşısının Covid-19'a karşı koruyuculuğu yoktur. Grip sezonunda vaka artışının önlenmesi ve benzer belirti gösteren hastalıklarla Covid-19'un karışmaması hedeflenmektedir. Risk grubundaki kişilerin her yıl olduğu gibi bu yıl da aşı yaptırması önerilir.

GRİP AŞISININ UYGULANMASI

Grip aşısı, daha önce aşı uygulanmamış 6 ay ve 9 yaş arası çocuklara tam doz aşılamadan en az 4 hafta sonra tekrar 1 tam doz uygulanır. 9 yaşından büyük herkes için ilk defa aşı oluyor olsa bile 1 defa tam doz uygulanır. Grip aşısı her yıl tekrarlanmalıdır.

HAMİLELER GRİP AŞISI YAPTIRABİLİR Mİ?

Gebelikte şiddetli mevsimsel grip geçirilmesi, bebek ve anne açısından risk oluşturduğu için gebelerde grip aşısı önerilmektedir.

AŞI OLMASI GEREKEN RİSK GRUPLARI

* 65 yaş üzeri kişiler
* Kronik kalp hastaları
* Kronik akciğer hastaları
* Kronik karaciğer hastaları
* Diabetes mellitus (şeker) hastaları
* Kanser hastaları
* Kronik böbrek hastaları
* Organ nakli olanlar
* Bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olan kişiler
* Uzun süreli bağışıklığı baskılayan ilaç tedavisi gören hastalar
* HIV+ kişiler
* Huzurevi, bakımevi gibi yerlerde yaşayanlar

Grip ve zatürre aşılarını aynı anda olabilirsiniz.

AŞININ YAN ETKİLERİ

* Enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik, kızarıklık, sıcaklık hissi
* Yorgunluk, halsizlik
* Eklemlerde ve kaslarda ağrı
* Baş ağrısı
* Ateş
*Grip ve zatürre aşılarını aynı anda olabilirsiniz.

Bu yan etkiler genellikle 48-72 saat içinde kendiliğinden düzelmektedir.

Kaynak: Haber Global

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.