Hava Durumu

Hava savunmamız artık daha güçlü

ASELSAN'ın geliştirdiği ilk milli hava savunma sistemi Kaideye Monteli Stinger teslimatları tamamlandı.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2012 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2012 20:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hava savunmamız artık daha güçlü
ASELSAN tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli hava savunma sistemi olan Kaideye Monteli Stinger (KMS) teslimatları tamamlandı. Son beş KMS, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) törenle teslim edildi.

ASELSAN tesislerinde düzenlenen teslim töreninde konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, KMS projesinin Türk savunma sanayinde pek çok uygulamanın önderliğini yaptığını söyledi.

KMS'nin özellikleri
Alçak irtifa hava savunmasının önemli bir kuvvet çarpanı olan KMS Sistemi, temel silah olarak Stinger füzesini kullanan ve tüm fonksiyonları bilgisayar denetimli, yüksek teknolojiye dayalı, gelişmiş bir hava savunma sistemi.

1989 yılında ihtiyaç analizi ve kavramsal tasarımı başlayan KMS projesi; fizibilite, konfigürasyon belirleme ve geliştirme çalışmalarının ardından 2001 yılında imzalanan seri üretim sözleşmesiyle hayata geçti.


Prototip geliştirme dönemi ve seri üretim hattı kalifikasyon onayı kapsamında zorlu test ve sahra denemelerine tabi tutulan KMS Sistemleri ile bugüne kadar yapılan atışların tümünde tam isabet kaydedildi.

KMS sistemi 2005 yılında açılan ihalede iki Alman firmasını eledi ve ve Hollanda ordusunun da tercihi oldu ve ATILGAN ve ZIPKIN olmak üzere iki ayrı konfigürasyon ile kullanıma sunuldu.

Hareket halindeki zırhlı birlikleri hava akınlarından korumak için geliştirilen ATILGAN modelinde sistemler zırhlı paletli araca monte edilmiş. Sistemde Stinger füzelerinin araç hareket ederken dahi atılabilmesini sağlayan stabilizasyon sistemi bulunuyor.

Diğer konfigürasyon olan ZIPKIN Sistemi ise Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinin sabit tesislerinin ve birliklerinin korunması için geliştirildi.


ZIPKIN ve ATILGAN birimlerinin tüm fonksiyonları bilgisayar denetimli ve gece gündüz her türlü hava şartlarında hedeflere otomatik olarak füze yönlendiriyor, takip ediyor ve ateş ediyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.