Hava Durumu

HPV enfeksiyonu cinsel ilişki ile bulaşıyor

HPV, 150'den fazla farklı tipi olan ve cilt temasıyla bulaşan bir virüs. HPV, her türlü cinsel birleşim yoluyla bulaşabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, HPV enfeksiyonu hakkında merak edilenleri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2021 21:37
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2021 21:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
HPV enfeksiyonu cinsel ilişki ile bulaşıyor

ABD'de 15 milyon kişiye enfeksiyon bulaşıyor

Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bir partnerden diğerine cinsel temasla bulaşan enfeksiyonlar. Amerika Birleşik Devletleri'nde Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi (CDC) bilgilerine göre, bu ülkede her yıl 15 milyon kişiye cinsel yolla enfeksiyon bulaşıyor. En büyük risk altındaki grup da 16-24 yaşlarındaki genç insanlar. HPV'ye bağlı hem kadında hem erkekte genital siğiller, baş boyun bölgesinde papillomlar ve tümörler, dış genital bölgenin tümörleri ve kadınlarda rahim ağzı kanseri ve CIN 1-2-3 gibi kanser öncüsü lezyonlar gelişebilir. HPV'ye bağlı vajinal akıntı da olabilir. Bu çoğu zaman, mantar enfeksiyonuyla karışır. Tedaviye rağmen tekrarlayan akıntılarda, etken olarak HPV akılda tutulmalı" dedi.

Prezervatif tamamen korumuyor

Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, "Cinsel yolla bulaşan en sık enfeksiyon olan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonunda virüsün bazı tiplerinin rahim ağzı kanseri, anal kanser, vajina ve dış genital bölge (vulva) kanserleri, ağız ve boğaz bölgesi kanserleriyle ilişkisini biliyoruz. HPV dokuda epitelyal yüzeylere ilgisi olan, küçük, kılıfsız, DNA virüsüdür. İnsan türüne özgü olması nedeniyle 'Human' Papillomavirüs adını alıyor. HPV, cilt temasıyla bulaşan bir virüs. 150'den fazla farklı tipi var. Cinsel bulaş, HPV için yüzde 100 geçerli olmayabilir. Prezervatifler, cinsel yolla bulaşan birçok enfeksiyonu engellerken, HPV'den tamamen korunmayı sağlamaz. Çünkü genital bölgenin tamamını sarmaz" açıklamasını yaptı.

15-25 yaş aralığında pik yapıyor

Kahramanoğlu, "Son zamanlarda HPV'nin neden olduğu enfeksiyon sıklığında belirgin bir artış görülüyor. Tüm dünya genelinde, anogenital HPV, cinsel yolla en sık bulaşan hastalıktır. Tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi, HPV enfeksiyonu da ilk cinsel ilişkiden sonraki ilk dekadda, tipik olarak 15-25 yaşları arasında pik yapar. Bir kadının ömrü boyunca en az bir kez HPV'ye maruz kalma ihtimali yüzde 85 iken, bu oran erkeklerde yüzde 91'dir. Farklı partner sayısı arttıkça, HPV bulaş ihtimali artarken, partner sayısı azaldıkça bulaş ihtimali de azalır" sözlerini kaydetti.

Kendini siğil şeklinde gösteriyor

İlker Kahramanoğlu, "Bu enfeksiyon kendini genital bölgede en sık kondilom (genital siğil) olarak gösterir. Amerika Birleşik Devletleri ve İskandinavya ülkeleri gibi gelişmiş ülkelerde yapılan popülasyon çalışmalarında, cinsel aktif kişilerde genital siğil prevalansı (bir hastalığın toplumda görülme sıklığı) yüzde 1-10 arasında değişir. Ülkemizde, 81 ilde yapılan anket çalışmasında, 30-65 yaş arası kadınlarda genital siğil yıllık prevalansı 154/100.000 olarak bulundu. Siğilin yanı sıra, kadın genital kanserlerine (rahim ağzı, vajina, vulva, anüs kanserleri) ve ağız, boğaz, gırtlak kanserlerine de yol açar" sözlerini ifade etti.

Mutlaka aşı yaptırın

Kahramanoğlu, "HPV aşısı, HPV enfeksiyonlarını ve buna bağlı hastalıkları önlemede oldukça efektiftir. Aşının etkinlik oranı, kişinin özelliklerine göre (yaş, cinsel aktivite, immün sistem gibi) değişebilir. Aşı, genital siğilleri ve partnere HPV bulaşını engeller. Sadece rahim ağzı kanserini değil, HPV ile ilişkili anal kanserleri, ağız ve boğaz kanserlerini de engeller. Birçok gelişmiş ülkede, çocuklar, 9 yaşından itibaren HPV aşılanma programına alınmaktadır. Aşılanmamış kişiler için de 26 yaşına dek aşı sağlanmaktadır. FDA tarafından HPV aşısının kullanımı 45 yaşına dek onaylanmıştır. Çocuklarınızı aşılatın, çünkü aşı en iyi, cinsel aktif olmadan önce yapılırsa işe yarar" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.