Hava Durumu

İmamoğlu 2022 bütçesini açıkladı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, '2022 Yılı İstanbul Büyükşehir Belediye Bütçesi'ni açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2021 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2021 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İmamoğlu 2022 bütçesini açıkladı

Türkiye'de, yerel yönetimlerin toplam yatırımlarının yaklaşık 4'te 1'ini, tek başına İBB olarak kendilerinin yapacağını vurgulayan İmamoğlu, yaşanan ekonomik krizi, "Toplam dış kredi borcumuz, 2 milyar 544 milyon Euro'dur ve bunun yaklaşık 2 milyar euro'su bizden önceki dönemden devralınmıştır. 23 Haziran 2019'da 6,6 TL olan Euro, bugün itibariyle 14,52 TL'ye çıkmıştır. 2,5 yılda kötü ekonomi yönetiminin, kur farklarından İstanbullunun sırtına yüklediği ek fatura ne yazık ki, 20 milyar 150 milyon liraya ulaşmıştır. Bu rakam, bizim İBB olarak 1 yılda yapacağımız toplam yatırımlardan bile fazladır" sözleriyle dile getirdi.

"Benim en önemli ve birincil projem, bu şehrin çocuklara yatırımdır" diyen İmamoğlu, "Bu şehrin geçlerine, çocuklarına, annelerine ve kimsesizlerine umut olmaya en güçlü bir şekilde devam edeceğiz. Siyasi amaçlara değil, 16 milyon İstanbulluya hizmet etmeye davet ediyorum. Buradan bir kez daha ilan ederim ki; önümüze ne denli engel çıkarılsa çıkarılsın, her doğan gün karşımıza devlet ciddiyetine uymayan ne denli tuhaf icat çıkarılırsa çıkarılsın; yılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz. Daha büyük bir azimle, 16 milyon için çalışmaya devam edeceğiz. Kimsenin morali bozulmasın. Kimse kendini sahipsiz ve çaresiz hissetmesin. Biz buradayız ve bu şehrin tüm evlatlarının yanındayız" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "2022 Yılı İstanbul Büyükşehir Belediye Bütçesi"ni, İBB Meclisi oturumunda sundu. İmamoğlu, sunum öncesinde, CHP, İYİ Parti, AK Parti ve MHP gruplarını ziyaret etti. Harbiye'deki Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını, başkanlık koltuğunda yapan İmamoğlu, sonrasında 2022 yılı İstanbul Büyükşehir Belediye Bütçesi'ni sunmak üzere Meclis kürsüsüne geldi.

'Siyaset, halka rağmen yapılmaz'

"Bu kamusal makamlara gelişimizin temel amacı hizmet" diyen İmamoğlu, İBB Meclisi'nde bulunan parti gruplarının önümüzdeki yılda daha fazla "iyi niyet ve iş birliği" içerisinde çalışmaları temennisinde bulundu. Herkesin, farklı açılardan da olsa 16 milyona hizmet için yola çıktığını aktaran İmamoğlu, "Ben, ilk günden beri, hangi partiden seçildiğinizi düşünmeden sizlere, her birinize inanmayı ve sizlerle birlikte bu şehrin geleceği için çalışmayı umut ettim, ediyorum. Her seferinde 16 milyonun hayat kalitesini iyileştirme yolunda sizlerden olumlu eleştiri, katkı ve destek beklemeye devam edeceğim ve sizlerle iş birliği yapmak için çağrılarımı sürdüreceğim. İnanıyorum ki, gün gelecek ve el ele, gönül gönüle çalışacağız. Buna kalpten inanıyorum; çünkü, biliyorum ki siyaset, halka rağmen yapılmaz" dedi.

'Bütçemizin yüzde 42'sini yatırımlara ayırıyoruz'

İmamoğlu, İBB'nin 2022 yılı bütçesi, şu bilgilerle özetledi:

"2022'de toplam bütçe gelirlerimizi 35 milyar 650 milyon lira, bütçe giderlerimizi ise 43 milyar 650 milyon lira olarak planladık. Bu şekilde 2022 yılında öngördüğümüz hizmetleri yapabilmemiz için, 8 milyar liralık finansman ihtiyacımız olacak. Bu açığın yaklaşık 4,4 milyar lirasını, Kasım 2020'de ihraç ettiğimiz Eurobond'dan karşılarken, 3,6 milyar lirasını borçlanmayla finanse edeceğiz. 2022'de, toplam 2 milyar TL kredi ve 3,8 milyar TL karşılığı da döviz borcu ödeyeceğiz. 2022 bütçemizden yatırıma, yani alt yapı ve metro inşaatlarına 18 milyar 240 milyon lira ayırıyoruz. Bütçemizin yüzde 42'sini yatırımlara ayırıyoruz. Bir başka ifadeyle; 2021 yatırım bütçemizi, tam olarak ikiye katlıyoruz."

'2022 yatırım yılı'

2022 yılı bütçesini ağırlıklı olarak bir yatırım bütçesi olarak tanımladıklarını vurgulayan İmamoğlu, 2020 ve 2021 yıllarında yatırımların nispi olarak düşük görünmesinin nedeninin, Kovid-19 pandemisi nedeniyle vatandaşlara yaptıkları yardımlar olduğuna dikkat çekti. 2019'da iş başına geldiklerinde, sosyal yardımları 2 milyar 108 milyona çıkardıklarını belirten İmamoğlu, "Pandeminin başlamasıyla sosyal yardım bütçemizi, 2020'de, 3 milyar 139 milyon liraya çıkardık. Bu yıl sonunda 3 milyar 840 milyona ulaşacak olan yardım bütçemizi, 2022 yılında, 4 milyar 98 milyona yükseltiyoruz. Özetle; giderlerimizin yüzde 9,4'ünü ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza destek olmak için kullanacağız" bilgilerini paylaştı.

"Türkiye'de, yerel yönetimlerin toplam yatırımlarının yaklaşık 4'te 1'ini, tek başına İBB biz yapıyor olacağız" diyen İmamoğlu, iç-dış borçlarla ve son dönemde döviz kurlarında yaşanan aşırı yükselmeyle ilgili olarak şu rakamları paylaştı:

"Biz, bizden önceki yönetimlerden devraldığımız iç borçları düzenli olarak ödüyor ve borç stokumuzu azaltıyoruz. Göreve geldiğimizde 4 milyar 780 milyon lira olan iç borçlarımız, geçen yıl sonunda ve pandemi nedeniyle 5 milyar 509 milyon liraya yükselmiş olsa da yaptığımız ödemeler sonucu, Eylül 2021 itibariyle 3 milyar 182 milyon liraya inmiştir. Toplam dış kredi borcumuz, 2 milyar 544 milyon Euro'dur ve bunun yaklaşık 2 milyar Euro'su bizden önceki dönemden devralınmıştır. Burası önemli; 23 Haziran 2019'da 6,6 TL olan Euro, bugün itibariyle 14,52 TL'ye çıkmıştır. 2,5 yılda kötü ekonomi yönetiminin, kur farklarından İstanbullunun sırtına yüklediği ek fatura ne yazık ki, 20 milyar 150 milyon liraya ulaşmıştır. Bu rakam, bizim İBB olarak 1 yılda yapacağımız toplam yatırımlardan bile fazladır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.