Hava Durumu

Japonya'dan Dünya Sağlık Örgütüne soruşturma çağrısı

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüs salgını karşısındaki ilk tepkisi hakkında soruşturma yapılması için çağrıda bulunacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2020 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2020 17:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Japonya'dan Dünya Sağlık Örgütüne soruşturma çağrısı

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) koronavirüs pandemisi sürecini yönetmedeki başarısı dünya genelinde tartışma konusu olurken, konuyla ilgili bir açıklama da Japonya Başbakanı Şinzo Abe'den geldi. Dün katıldığı bir internet programında konuşan Abe, Japonya'nın DSÖ'nün koronavirüs pandemisi karşısındaki ilk tepkisi hakkında soruşturma yapılması için çağrıda bulunacağını söyledi. "Japonya Avrupa Birliği (AB) ile birlikte adil, bağımsız ve kapsamlı bir inceleme yapılmasını önerecek" diyen Abe, teklifin DSÖ Genel Kurulunda yapılacağını belirtti.

Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi de ülkesinin söz konusu soruşturma çağrısı için uluslararası camiaya katılacağını, soruşturmanın bağımsız bir organ tarafından yürütülmesi gerektiğini söyledi. "Uluslararası toplumda virüsün tam olarak nereden geldiği ve ilk tepki hakkında çok fazla tartışma var" diyen Motegi, "Kapsamlı bir soruşturmanım bağımsız bir organ tarafından yapılması çok önemli" ifadelerini kullandı.

DSÖ ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDA

DSÖ, Çin'in salgını başlangıç döneminde önleyebilecek kritik bilgileri dünya kamuoyundan sakladığına yönelik iddialarla birlikte "ihmal" eleştirilerinin hedefi olmuş, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise suçlamaları reddederek dünya genelinde 300 bini aşkın ölüme yol açan virüsü siyasallaştırmama çağrısında bulunmuştu.

VAKALAR 17 BİNİ AŞTI

Japonya'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 21 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 761'e yükseldi. Ülke genelinde doğrulanan toplam vaka sayısı ise 17 bini aştı.

Çin'de ortaya çıktıktan sonra küresel bir kriz halini alan koronavirüs salgını Japonya'da son 24 saatte 21 kişinin daha ölümüne neden oldu. Japonya Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ölü sayısının 761'e yükseldiği belirtilirken, toplam bilançoya karantina gemisi Diamond Princess'in yolcuları arasından yaşamını yitiren 13 kişinin de dahil olduğu kaydedildi.

Bugün 14'ü başkent Tokyo'da olmak üzere ülke genelinde doğrulanan 57 yeni vaka Japonya'daki vaka sayısını 17 bin 22'ye taşıdı. Karantina gemisi Diamond Princess'in yolcu ve mürettebatından enfekte olan 712 kişi dışında, farklı eyaletlerden 16 bin 310 kişiye Covid-19 bulaştığı bildirildi.

Japonya genelinde koronavirüs tedavisi gören 236 hastanın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu açıklayan yetkililer, 11 bin 806 kişinin ise tedavi gördükleri sağlık kurumlarından taburcu edildiğini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.