Hava Durumu

Karadeniz'deki rezervin değeri 80 milyar $

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz rezervinin değerinin 80 milyar dolar olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2020 08:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2020 08:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Karadeniz'deki rezervin değeri 80 milyar $

DEV SAHA

Birol, "Doğalgazı mümkün olduğunca hızlı çıkarmak gerek" diyerek, mevcut ortamın doğalgazı düşük maliyetle çıkarmaya imkan verdiğine dikkat çekti. Birol söz konusu rezervi çıkarmak için 6 milyar dolarlık yatırım gerekebileceğini kaydetti.

Keşfedilen rezervle ilgili değerlendirmelerde bulunan Birol şunları söyledi:

"Gaz sahasının keşfi Türkiye enerji sektörü için bir dönüm noktası. Petrol ve doğalgaz sahalarını büyük, dev ve süper dev diye kategorilere ayırıyoruz. Bu dev kategorisini giren bir saha. Türkiye doğalgazda tamamen dışa bağımlı. Bu gaz bizim dışa olan bağımlılığımızı ciddi anlamda düşürecek. Bu saha potansiyel olarak 80 milyarlık bir değere tekabül edecektir. Cari açıkta enerji ithalatı faturamızda ciddi bir düşüş sağlayacak. Biz hala doğalgaz ithal edeceğiz ama bu ciddi bir düşüş sağlayacak."

Bu gelişmenin ardından Rusya'dan alınan doğalgazda önemli bir indirim gerçekleşebileceğini ifade eden Fatih Birol şöyle devam etti:

"Gazı aldığımız Rusya, İran ve Cezayir'le uzun zamanlı kontratlar yapılıyor ve sona gelindiğinde mevcut piyasa koşullarına göre aşağı veya yukarı çekmek müzakereleri oluyor. Dünyada gaz fiyatları düştü sizde gaz fiyatlarını düşürün diyebiliyorduk şimdi artı bir koz daha geldi. Evde ve sanayide kullandığımız fiyatları aşağı çekebilir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.