Hava Durumu

Kurban pazarında koyun koyuna hayat mücadelesi

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte kurban pazarlarında bazı hayvan satıcıları hayvanlarıyla iç içe yatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2012 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2012 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kurban pazarında koyun koyuna hayat mücadelesi

Bursa'da bayramın yaklaşmasıyla hayvan pazarlarında telaş başladı. Yunuseli'ndeki hayvan pazarına genellikle doğu illerinden kurbanlık getiren satıcılar, hayvanlarla koyun koyuna yatıyor. Satıcılar, büyük emekle yetiştirdikleri hayvanlarının yanından bir an olsun ayrılmazken, sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda kalan satıcılar ise durumdan şikayetçi. Barakalarda sığır ve koyunlarla birlikte kalan satıcılar, kalaslardan yaptıkları ranzalarda uyuyor. Hayvanlarının üşümemesi için barakaların etrafına kat kat branda geren satıcılar, kendi kurdukları derme çatma yataklarla da dinlenmeye çalışıyor.

Tokat'tan gelen Tayfur Gümüş (23), satmaya çalıştığı büyükbaş hayvanlarla birlikte yaşadıklarını ve durumlarının hiç iç açıcı olmadığını söyledi. Gümüş, "Hayatımızdan memnun değiliz. 1 aydır hayvanlarımızla birlikte yaşıyoruz. Yaşadığımız ortam hiç uygun değil ama yapacak başka bir çaremiz yok. Hayvanları korumamız lazım. Onlar bizim için değerli. Sonuçta amaç ekmek parasını kazanmak" dedi.

30 yıldır hayvancılıkla uğraşan Cengiz Duymuş ise Kurban Bayramı'nın son gününe kadar pazarda hayvanlarını satmaya çalışacaklarını ifade ederek, "Bayrama kadar buradayız. Bir haftamız kaldı. Kurbanlıkları satarak köyüme dönmek istiyoruz. Yaşadığımız yer o kadar iyi değil. Çaremiz yok" şeklinde konuştu.
Bazı hayvan satıcıları ise günlük elbiselerini bidonlarda ya da el arabalarına doldurdukları suda yıkamak zorunda kalıyor.

Kurban pazarları hareketlendi
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla hayvan satış yerleri de hareketlendi. Yunuseli ve İsabey'deki hayvan pazar alanlarına akın eden vatandaşlar, kendi bütçelerine göre küçük veya büyükbaş hayvan bakıyor. Hayvan satıcıları ise fiyatlardan memnun olmadıklarını söyledi. Artan yem ve diğer girdi fiyatlarının kendilerini mağdur ettiğini vurgulayan satıcılar, kurban fiyatlarının geçen seneye göre azaldığını dile getirdi. Bursa'nın en büyük kurban pazarında 7 bin büyükbaş ve 25 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Kurban satıcıları ve alıcıları el sıkışarak fiyatlarda anlaşmaya çalışırken ilginç görüntüler ortaya çıkıyor. Satıcı zarar etmemek için, müşteri daha düşük fiyatla kurban almak için çaba sarf ediyor.

Bursa Kasaplar Odası ise kurban fiyatlarının bu sene hesaplı olacağını da açıkladı. Kurbanlık et fiyatının kasap etinden düşük olacağını ifade eden yetkililer, küçükbaş hayvan fiyatlarının 500-900, büyükbaş hayvanların ise 3-6 bin lira arasında değiştiğini vurguladı.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.