Hava Durumu

Lityum pil geri dönüşümüne ödül

Lityum iyon pillerinin geri dönüşümünde maliyeti yüzde 30 düşüren projeleriyle ABD'deki mühendislik yarışmasına katılan Antalya TED Koleji öğrencileri Beliz Kargı ve Zeynep Bayındır dünya 3'üncüsü oldu.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2021 08:11
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2021 08:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Lityum pil geri dönüşümüne ödül

Lityum iyon pillerinin geri dönüşümünde maliyeti yüzde 30 düşüren projeleriyle ABD'den ödül aldı.

ABD'de lise düzeyinde dünyanın en büyük bilim yarışması özelliğini taşıyan Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması'na (International Science and Engineering Fair) bu yıl TÜBİTAK'ın desteğiyle Türkiye'den, 14 proje (8'i bu yıla ait, 6'sı ise pandemi nedeni ile geçen sene yarışamamış) ile 19 öğrenci katıldı. Kovid-19 nedeniyle sanal ortamda düzenlenen yarışmada Türkiye, 13 proje ile 16 öğrencinin ödül almasıyla büyük başarı elde etti. Yarışmanın "Enerji: Sürdürülebilir Materyal ve Dizayn" kategorisinde kimya öğretmeni Gülay Demirci'nin danışmanlığında lityum iyon pillerinin geri dönüşümünde maliyeti yaklaşık yüzde 30 düşüren projeleriyle katılan Antalya Ted Koleji öğrencileri Beliz Kargı ve Zeynep Bayındır dünya üçüncüsü oldu. Bronz madalya alarak ülkemize madalya kazandıran tek proje olma özelliğine sahip olan öğrenciler, üniversiteye sınavsız yerleşme hakkı elde etti.

İki yıllık çalışma

Proje koordinatörü kimya öğretmeni Gülay Demirci şunları söyledi: "Cep telefonları, insansız hava araçları, elektrikli araçlar ve şarj edilebilen birçok elektronik eşya, lityum iyon pili içeriyor. Her geçen gün bu değerli lityum ve kobalt kaynaklarını çöpe atıyoruz. Projemizin amacı, ekon omik değeri yüksek lityum ve kobalt bileşiklerini, atık lityum iyon pillerinin katodundan geri dönüştürmek ve grafiti ise anodundan geri kazanarak kullanılabilir ikincil lityum iyon pil elde etmekti. Bu sayede her yıl yüksek ücret ödenen grafit, lityum ve kobalt bileşiklerinin ithalatını azaltarak ekonomiye katkı sağlamasını hedefledik. Mevcut prosesimizde de en büyük maliyeti 'Li' metalini geri kazanmak için kullanmamız gereken 'LiOH' oluşturuyor. Lityum kaynaklarının sınırlı olması lityum bileşiklerinin pahalı olmasına sebep oluyor. Bu sorunu birden fazla kimyasal karıştırarak çözmeye çalıştık, maliyeti yaklaşık yüzde 30 azalttık. Çalışmamız iki yıl sürdü, pandemi nedeniyle de zorlu bir süreç yaşadık. Bu süreçte bize destek olan okulumuza, laboratuvar imkanlarını bize sunan Akdeniz Üniversitesi hocalarından Doç. Dr. Edip Bayram ve Prof. Dr. Numan Hoda ve ekiplerine, İstanbul Teknik Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Servet İbrahim Timur hocamıza teşekkürü bir borç biliriz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.