Hava Durumu

Nihat Özdemir: Faiz, yatırımın bir numaralı düşmanıdır

Dünyada pandemi öncesi 2019 yılı rakamlarına ancak 2023'te ulaşılabileceğini öngördüğünü belirten iş insanı Nihat Özdemir, Türkiye'de yatırım ortamının güçlendirilmesinde 'faiz, döviz ve enflasyon' stabilitesinin önemine dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2021 08:52
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2021 08:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Nihat Özdemir: Faiz, yatırımın bir numaralı düşmanıdır

Limak Holding Kurucu Başkanı Nihat Özdemir, yerli ve yabancı yatırımların, iş insanlarının ekonomide tek beklentisinin 'istikrarın sağlanması' olduğunu söyledi. 'Faiz, yatırımın, iş insanının bir numaralı düşmanıdır' diyen Özdemir, iş dünyasının beklentisinin uzun dönem dövizde stabilite, düşük enflasyon ve düşük faiz olduğunu kaydetti. Geçen hafta, Limak Holding bünyesindeki Uludağ Elektrik Dağıtım'ın Kars'taki çağrı merkezinin yeni lokasyonunu hizmete açarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özdemir, mevcut piyasa koşulları ve yatırım ortamı ile salgın koşullarının etkilerini değerlendirdi.

Nihat Özdemir, şunları söyledi:

"Biz uzun dönem dövizde stabilite, enflasyonun düşük gitmesini, faizin düşmesini isteriz. Eğer döviz, enflasyon ve faiz biri birine paralel hareket ederse yalnız Türk iş insanı değil, yurt dışındaki iş insanı da Türkiye'ye yatırım gözüyle bakar. Bu üç ayağın herhangi biri fazla bir harekette bulunursa Türk iş insanını da rahatsız eder, yabancı yatırımcıyı da rahatsız eder. Onun için ekonomide stabiliteyi, yani bu üçünün dengesini sağlamalıyız."

'Ekonomi gereği değil'

15 Nisan PPK toplantısında bir faiz artışı ya da düşüşü beklemediğini anlatan Özdemir, mevcut durumun korunarak, kurdaki düşüşle stabilitenin yakalanmasının sağlanacağını söyledi. Nihat Özdemir, "Dolar kuru 7.20'ye kadar düşmüştü. Şimdi 8.20 seviyesinde. Ben Türkiye'de yaşanan bu 7.20'den sonraki döviz yüksekliğinin ekonominin gereği olarak değil, psikolojik olarak yabancı yatırımcının Türkiye'nin borsasından çıkmak için gösterdiği çabaya bağlıyorum" dedi.

Döviz gelirli yatırım

Özdemir, dövizdeki hareketin özellikle finansman ve gelir dengesi açısından olumsuz etkileri olduğunu anlatırken şöyle konuştu:

"Bizim finansmanlarımızın önemli bir bölümü dövize dayalı. Ama dövize dayalı yatırımların belli bir kesiminin geliri de döviz. Havayolu, otoyollar, yapacağımız Çanakkale Köprüsü... Bunlarda sıkıntı yok. Yaptığımız hidrolik santraller, güneş enerjileri, rüzgarlar ve jeotermal enerjiler de YEKDEM'den (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) dolayı gelirlerimiz dövize bağlı, bir sorun yok. Ama öyle yatırımlarımız var ki, yabancı para ve finansman yapmışız, gelirimiz Türk Lirası'na bağlı. Mesela doğal gaz yatırımımız, kömür santrali yatırımımız, enerji dağıtımları. Tabii dövizdeki bu oynama, finansmanları geri ödemede bazı açıklar olmasına sebep oluyor. Bankalarımız bunları, herkesin durumunu görüyorlar, bu yeni şartlara göre, ödeme planlarını revize ederek yollara devam ediyoruz. Yabancı bankalar da bunu görüyorlar."

'Bekleyen yatırımlar'

Mevcut ortam nedeniyle bazı yatırımları konusunda kendilerinin de beklemede olduğunu anlatan Nihat Özdemir, "Bizim de yapacağımız bazı büyütme, genişletme yatırımları var. Şu anda bekliyoruz, ortamın biraz stabil hale gelmesi konusunda bekleme durumunda olduğumuz yatırım çeşitleri var" dedi.

Pandemi öncesi, 2019 yılının Türkiye'de pek çok sektörde iyi geçen yıllardan biri olduğunu hatırlatan Özdemir, mevcutta ise tüm dünyanın koronavirüs salgının etkisi altında olduğunu ifade etti. Özdemir, "Dünyanın bu pandemiden çıkışını ben 2023'te görüyorum. Yani 2019 rakamlarını ancak yakalayacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

'Biden ile ilişkiler daha iyi olacak'

Tüm dünyada önemli bir sorunun ise 'nakliye krizi' olduğuna dikkat çeken Nihat Özdemir, dünya ticaretinde önemli bir yer alan deniz ticaretinde hem artan maliyetler, hem de gemi ve konteyner eksikliğinin bir süre daha devam edeceğini öngördüklerini söyledi.Türkiye'nin yeni ABD yönetimiyle ilişkilerinin geleceğini de değerlendiren Özdemir, "Daha iyi olacak. ABD'nin yeni başkanı Joe Biden dönemi ile Türkiye'nin ben çok daha iyi anlaşacağına inanıyorum" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.