Hava Durumu

Patent ve alan adı uyuşmazlıklarına çözüm aranacak

İstanbul'da 28-29 Haziran'da düzenlenecek ''Türk ve Uluslararası Bakış Açısıyla İnternette Fikri Hak İhlalleri'' seminerinde, patent ve alan adı uyuşmazlıklarına kurgu davalar yoluyla çözüm aranacak.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2012 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2012 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Patent ve alan adı uyuşmazlıklarına çözüm aranacak
İstanbul'da 28-29 Haziran'da düzenlenecek ''Türk ve Uluslararası Bakış Açısıyla İnternette Fikri Hak İhlalleri'' seminerinde, patent ve alan adı uyuşmazlıklarına kurgu davalar yoluyla çözüm aranacak.

Türkiye Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği Organizasyon Komitesi üyesi Aydın Deriş, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl ilki yapılan ''Türk ve Uluslararası Bakış Açısıyla Marka ve Patent Farazi Davaları Eşliğinde Fikri Haklar Hukuku Yargılaması'' başlıklı seminerin, büyük ilgi çektiğini hatırlattı.

Bu kez internette sıklıkla karşılaşılan fikri hak ihlalleri ve gümrüklerdeki koruma tedbirleri için iki günlük bir seminer hazırlandığını belirten Deriş, ''Türk ve Uluslararası Bakış Açısıyla İnternette Fikri Hak İhlalleri - Gümrüklerde Koruma Tedbirleri - Patent Farazi Davası - Alan Adı Uyuşmazlığında Farazi WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) Tahkimi'' konulu seminerin, 28-29 Haziran'da yapılacağını bildirdi.

Seminerde Türk ve yabancı hakim, avukat ve patent vekillerinin katılımıyla, biri WIPO tahkim prosedürü nezdinde ele alınacak alan adı uyuşmazlığı, diğeri de patent hukuku alanında olmak üzere iki farazi yargılamanın yapılacağını kaydeden Deriş, geçen yıl fikri mülkiyet hukuku alanında ilaç patenti uyuşmazlığını konu alan farazi dava temsilinin ilk kez gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu yıl düzenlenecek ''kalp stendi patent uyuşmazlığı farazi davası''nın, gerçek hakimler, gerçek taraf avukatları ve gerçek taraf patent vekillerince kurgulanmış olarak gerçekleştirileceğini bildiren Deriş, şunları kaydetti:

''Farazi dava temsilinin, patent hukuku yönüyle olduğu kadar, teknik yönüyle de ilgi çekici ve öğretici olacağını, patent profesyonelleri için olduğu kadar tıbbi alanda Ar-Ge faaliyetleri olan kişi ve kurumlar ve hatta konu özelinde özellikle kalp cerrahları için de kaçırılmaması gereken bir fırsat olacağını düşünüyoruz. Patent davaları teknik bir konuya yönelik olmakla sadece hukuk bilgisi ve tecrübesi temelinde yürütülmesi mümkün olmayan dava türlerindendir. Bu nedenle patent davalarında avukatlar yanında konunun teknik boyutunu irdelemeye yönelik patent vekilleri ve bilirkişiler yer almak durumundadır. Bu iki aktörün arasındaki etkileşim ve buradan itibaren bunların dava sürecine katkıları, patent davalarını diğerlerinden mecburen farklı kılar. Bu nedenler ile, kurgu patent davaları bu süreci ve aktörler arasındaki etkileşimi göstermek açısından öğreticidir. Kurgu dava konusu daha önce görülmüş ve karara bağlanmış bir olay temelinde yapılıyor. Böylelikle kurgu davanın, gerçek olaydan farklı olabilecek sonucu ile gerçek hadisedeki kararı ve nedenlerini karşılaştırmak ve de tartışmak imkanı oluyor. Katılımcıların, sadece bir izleyici olarak değil, kurgu dava yoluyla konuya aktif olarak, bir oyuncu olarak katılmalarını sağlanıyor. Böylelikle, fikri mülkiyet hukukunda farazi patent davalarını gelenekselleştirerek fikri mülkiyet hukuku alanında patent yargılamasına yönelik bilinç ve farkındalığın ilgi çekici bir biçimde arttırılması hedefleniyor.''


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.