Hava Durumu

Risk yüksek!

Türk Lirası'nın dolar karşısındaki rekor düşüşü, 10 yıllık tahvilde işlem bazında bileşik faizin yüzde 15'i görmesi, Türkiye'nin CDS'inin de 16 ayın zirvesine çıkmasına sebep oldu.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2018 07:44
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2018 07:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Risk yüksek!

Haber I Onur FİDANSOY I

ARTIŞTA ÜÇÜNCÜYÜZ

Türkiye'nin Kredi temerrüt takası (Credit Default Swap - CDS), 16 Ocak 2017'den beri en yüksek seviyesini gördü. Cuma günkü işlemlerde 281,58 değerini aşan CDS, Yunanistan ve Brezilya'nın ardından en çok Türkiye'de değer kazandı. Risk primi olarak da adlandırılan CDS, borcun belli bir prim karşılığında garanti altına alınması olarak ifade ediliyor. Ülkelerin, ekonomik ve siyasi görünümlerine göre primler belirlenirken, ödeme olanağının yüksek olması söz konusu primlerin düşük olmasında rol oynuyor.

16 OCAK 2017'DEN BERİ

Risk primleri, Yunanistan için 317 olarak belirlenirken, Brezilya için 202 olarak işlem görüyor. Söz konusu rakamlar Yunanistan için borcun yüzde 3,1'i kadar prim talep edildiği anlamına geliyor. Türkiye'nin CDS'i de yüzde 2,81 düzeyinde. En son 16 Ocak 2017'de 294'ü gören risk primi, doların TL karşısındaki rekoru, tahvil faizlerindeki artış, işsizlik ve enflasyonun yüksek seyri, cari açık ve ülkedeki siyasi belirsizlik nedeniyle son 16 ayın zirvesine çıkmış durumda.

Merkez ise sessiz

Doların 4,50'yi de aşarak tarihi zirvesini yenilemesi, gözlerin Merkez Bankası'na dönmesine sebep olurken, gelen açıklamaların eyleme dönüşmemesi piyasalarda kurumun bağımsızlığının sorgulanmasına sebep oldu. Seçim öncesinde döviz kurlarındaki yükselişin devam edeceği tahmin ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.