Hava Durumu

Sınavı kazanamayan Yavuz: Son iki gün çalışabildim

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un, arabuluculuk sınavını kazanamaması dün sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri oldu.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2019 08:43
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2019 08:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sınavı kazanamayan Yavuz: Son iki gün çalışabildim

Yavuz, "Çoğu paylaşımı tiye alıyorum. Arkadaşlarımla gülüyorum ama bazılarının art niyetli olduğunu da düşünüyorum" dedi.

HAZIRLAYAN DA KAZANAMADI

Hürriyet'e konuşan Ali İhsan Yavuz, "Sınavları hazırlayan kişi de kazanamadı. Aslında bu konuda konuşmayacaktım ama ısrarlarınıza dayanamadım. 200'e yakın milletvekili sınava girdi ve hiçbiri arabuluculuk belgesi almayı hak kazanamamış. Sınav öncesi bir takım çevreler 'Bunlar milletvekili, sınavı da Bakanlık koordine ediyor. Soruları zaten onlara verecekler. Bu sınavın sonucu şimdiden belli' diye dedikodular ürettiler. Bir takım çukur kesimler de bunların arasında var. 'Milletvekilliği maaşı onlara yetmiyor arabuluculuktan da bol miktarda para kazanacaklar.' Aklımızın köşesinden dahi geçmeyen bir şeyle itham edildik. Kınıyorum onları.

SINAVDA 74 ALDIM

Biz her bir milletvekili arkadaşımız çıktık farkındalık oluşturalım dedik. Kendimizi de sonraki süreçlere hazırlamak istedik. Ama itibar suikastı yapılıyor. Aslında ben sosyal medyadaki paylaşımları tiye alıyorum. Gülüyorum geçiyorum ama bu açıklamayı da yapma gereği duyuyorum. Üniversite sınavından aldığınız puanı bir daha alabilir misiniz? İki gün çalıştık. Başkaları bir ay çalıştı. İki gün çalıştığımız sınavdan çok önemli puanı aldık. Milletvekili arkadaşlarımız da aldı. Ben de şu an teyit ediyorum, 74 aldım. Arkadaşlarıma 70 üzeri alırım demiştim.

MAAŞ İÇİN DEĞİL

Kanunda diyor ki 70 puanın üzerindekiler sınavı kazanmış sayılır ancak arabulucu olacak kişiler aşağıdan yukarıya ihtiyaç olduğu kadar alınır. Bunlardan bahsediliyor mu? Hiçbir milletvekili arkadaşımız maaş için bu sınava girmiş değildir. Hiçbir arkadaşımız sınav sorularına ulaşalım diye bir dert taşımamıştır. Kimse bu arkadaşlarımız doğru düzgün çalışamadan bu puanı aldılar demiyor. Ben söylüyorum iki gün çok yoğun çalıştım ama iki gün... Bunun takdir edilmesi gerekirken ve sınavı her birimiz kazanmışken, bu dedikoduların üretilmesine üzülüyorum.

BİR DAHA SINAVA GİRECEĞİM

Arkadaşlarımızdan uzun yıllarını bu işe vermiş arkadaşlarımız bile kazanamadı. Bir daha sınava gireceğim, başka sınavlara da gireceğim. Gerçekten çok kolay sorular da vardı, çok zor sorular da vardı. Ben bu konulara gülüp geçiyorum. Arkadaşlarımızla da sosyal medyada konuşulanlarla ilgili espriler yapıp gülüyoruz. Ama açıklamam gerekenler de var. Sınavla ilgili çıkarılan iddiaların hepsi AK Parti'yi yıpratmak için. Benim sosyal medyada TT olmamın nedeni de daha önceki yaptığım işler ve tekrarlanan İstanbul seçimindeki süreç, benim açıklamalarım."

SINAVDA KALINCA TT OLDU

Ali İhsan Yavuz, "Sosyal medyada TT olmuşsunuz" sözlerine gülerek "Öyle olmuş" yanıtını verdi. Yavuz, "Benim üzerimden biraz da AK Parti'ye zarar vermek için bu paylaşımları yapıyorlar. Elbette tekrar sınava gireceğim. TT olmama tabii ki şaşırdım" dedi.

BİR AÇIKLAMA DAHA

ADALET Bakanlığı'nın 'Arabuluculuk Sınavı'nı geçemeyen hukukçu milletvekillerinden TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, "Mevzuat açısından bilmediğimiz bir soru yok ama yoruma dayalı sorular var. Yoruma dayalı sorular da kişiye göre farklılık arz edebiliyor. O nedenle 100 soruda 10 tane soru kaçırmak normaldir" dedi.

Adalet Bakanlığı'nın kasım ayında düzenlediği 'Arabuluculuk Sınavı'na giren yaklaşık 200 milletvekili, yöneltilen 100 soruda 91 puan barajını aşamayınca başarılı olamadı. Bu isimlerden AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, DHA'ya yaptığı açıklamasında, sınavda ilk kez kota uygulandığını bildirdi. Bakanlığın, 'Benim ihtiyacım şuan da 5 bin' dediğini aktaran Tunç, bu yüzden 70 puan üzeri alanların başarısız olduğunu, 91 ve üzeri puan alanların sınavı kazandığını bildirdi.

'10 SORU KAÇIRMAK NORMAL'

AK Partili Tunç, sınavda arabuluculuk müessesesi ile alakalı 100 sorunun bulunduğunu söyleyerek, "Tabi milletvekillerimiz mevzuatı yapan kişiler. Adalet komisyonunda biz bu kanunu çıkarırken, uzun tartışmalarla geçirdik. Mevzuat açısından bilmediğimiz bir soru yok. Bunu hemen hemen tüm milletvekillerimiz yapmıştır; ama yoruma dayalı sorular var. Yoruma dayalı sorular da kişiye göre farklılık arz edebiliyor. Uzun bir paragrafı okuyorsunuz ve şıklardaki değerlendirmeleri de farklı düşünen arkadaşlarımız elbette ki olacak. Dolayısıyla bu tür yoruma dayalı sorularda hata yapma ihtimali yüksek. Diyoruz ki; 'bize göre bu şık doğru', ondan sonra bakıyoruz ki başka şık doğru çıkıyor. O nedenle 100 soruda 10 tane soru kaçırmak normaldir" dedi.

'89 PUAN ALDIM'

Yoruma dayalı sorulardan dolayı sınava giren milletvekillerinin birçoğunun 80 puan üzeri aldığına dikkati çeken Tunç, "Mevzuatla ilgili kaçırdıkları bir soru yok. Sadece yoruma dayalı bir takım iletişim teknikleri ile ilgili farklı düşüncelerden kaynaklanan cevaplar var. Benim 100 sorudan 89 doğrum çıktı. Yani dolayısıyla her bir soru 1 puan olduğuna göre 89 puan aldım. 11 soru kaybı var. Hatırlayabildiğim 5 tane yanlış vardı. Ama demek ki o yoruma dayalı sorulardan da yanlış olan var ki 89 olarak çıktı puanım. 2 soru daha yapsaydık biz de şuan sınavı kazanmış olurduk" diye konuştu.

Tunç, sosyal medyada sınava ilişkin milletvekilleri üzerinden çok fazla yorumun yapıldığını kaydederek, bunun arabuluculuk müessesesinin tanıtımı açısından faydalı olduğunu bildirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.