Hava Durumu

Taflan kadınların hayatlarını değiştirdi

Karadeniz'in birçok yerinde doğal olarak yetişen 'Laz Kirazı' ve 'Karayemiş' olarak da bilinen taflana kadın eli değdi. Devlet-sivil toplum işbirliğiyle geliştirilen proje kapsamında Ordu'nun Perşembe ilçesinde sadece kadınların çalıştığı bir taflan kurutma tesisi açıldı. İlk yıl 400 ton işleme ve kurutma hedeflenen proje kapsamında 50 kadın istihdam edilerek üretime dahil oldu.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2019 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2019 11:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Taflan kadınların hayatlarını değiştirdi

Proje kapsamında Ordu'nun Perşembe ilçesinde özellikle fındık bahçeleri arasında doğal olarak büyüyen ve dökülerek çürümeye terkedilen taflanlar projeye dahil kadınlar tarafından toplanacak. Kurutma tesisinde kurutulan bu ürünler, talebe göre işlenip kurutularak pazara sunulacak. Tesiste taflan dışında ayrıca elma ve kivi de kurutulacak. Tesisin ilk yıl hedefi 400 ton, 2021 hedefi 500 ton ve 2025 hedefi ise 1000 ton olarak belirlendi.

'TAFLAN ARTIK ÇÜRÜMEYECEK'

ABC Deterjan firması tarafından geliştirilen proje, Ordu Tarım İl Müdürlüğü ve Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği'nin (PERÜKDER) işbirliğiyle yürütülüyor. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında 'ABC ile Yerli Yerinde' konseptiyle her yıl farklı bir aromatik meyveyi destekleme projesi geliştiren ABC, ürettiği taflan aromalı deterjanın gelirini de projeye destek için ayırdı. Tesisin açılışıyla ilgili konuşan Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz taflan fidanları dikerek üniversite desteğiyle çalışmalar yürüttüklerini belirterek 'Bugüne kadar çok az kısmı yöre halkı tarafından taze olarak tüketilen, büyük kısmı da maalesef çürümeye terkedilen taflan meyveleri böylece değerlendirilmiş olacak. Ordu bu zamana kadar hep fındık ile anıldı, artık taflan ile anılacak' dedi.

'İLK YIL 400 BİN LİRA'

PERÜKDER Başkanı Ziraat Mühendisi Elif Saka da hedeflerinin kooperatifleşmek olduğunu söyleyerek 'Tesisimize gelen meyveleri sıfır atık ile mamül haline getirmek hedefindeyiz. Yani kurutmaya değer görmediğimiz ürünleri pestil, pekmez veya turşu yapacağız. Kadınlarımız emekleri ve alınteri ölçülerinde kazanacak. Sadece taflandan yıllık 400 bin lira gelir bekliyoruz. Diğer meyvelerle bu daha da artacak' dedi. ABC Deterjan Pazarlama Müdürü Deniz Özyer ise projenin sürdürülebilir olması için desteklerinin devam edeceğine dikkat çekerek 'Hem kadınlara destek verip istihdam sağlamak hem de bölgesel kalkınmaya destek olmak bizim için gurur verici. 50 kadına istihdam sağlamak bizim için çok kıymetli.' diye konuştu.

Karadeniz'de yaygın bir meyve olan taflan, tıbbi ve kozmetik ürünlerin hammaddesi olarak da kullanılıyor. Yöre halkı ise hem yemiş hem de turşu, pekmez ve pestil olarak değerlendiriyor. Pazardaki fiyatı ise kilo başına 20 liraya kadar çıkıyor.

Kurutma tesisi sayesinde 50 kadın iş sahibi oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.