Hava Durumu

UÜ'den kanser hastalarına umut

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, kanser hastalarına umut olabilecek bir ilaç keşfetti.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2013 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2013 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
UÜ'den kanser hastalarına umut

Uludağ Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Veysel T. Yılmaz ile Prof. Dr. Engin Ulukaya'nın dört yıldır sürdürdükleri kanser ilacı araştırması sonuç verdi. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin olumlu etki vermesi kanser hastaları için umut kaynağı oldu. İlacın insanlar üzerinde olumlu etki vermesi halinde hastaları kanserden kurtulabilecek.

Kimya Bölümü Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı Ööğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel T. Yılmaz'ın öncülüğünde yapılan ve TÜBİTAK’ın destek verdiği projede yeni platin ve palladyum bazlı metal komplekslerinden iki palladyum bileşiğinin güçlü derecede anti kanser etkili oldukları bulundu. Bu verilerden yola çıkan öğretim görevlileri bugüne kadar meme, akciğer ve prostat kanserleri üzerinde anti kanser etkiyi ayrıntılı olarak araştırdı. Görevliler, Türkiye içindeki araştırmaların yanı sıra söz konusu iki kompleksin Yunanistan'da deney hayvanları üstüne, Hırvatistan'da hematolojik tümörler üstüne ve İngiltere'de prostat kanseri kök hücreleri üstüne etkisi halen araştırılıyor. Kanser kök hücresinin tedaviye direnç göstermesinden dolayı tedavilerin başarılı olamadığının altını çizen Ulukaya, söz konusu komplekslerden birinin kanser kök hücresini öldürdüğünü saptadıklarını belirtti. İlacın etkisinin hayvanlar üzerinde olumlu etki yaptığını ifade eden Ulukaya, "Önümüzdeki süreçte de bunun insanlar üzerindeki etkilerini araştıracağız. Eğer ilaç insanlar üzerinde olumlu etki yaparsa kanser hastalarının bu tedaviden yaralanmaları mümkün olacak. Eğer başarılı sonuçlar alırsak bu ilaçlar eczanelerin raflarında yerini alacak” dedi.

Yıllar önce bu konuda çalışmalara başladığını ifade eden Yılmaz ise sonuçların olumlu çıkmasının kendileri için bir milat olduğunu dile getirdi. Yılmaz, araştırmalardan başarılı sonuçlar alınmaya başlanması üzerine, Türk Patent Enstitüsü'ne başvurularak söz konusu bileşiklerin patentini aldıklarını söyledi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.