Hava Durumu

Yangınlarda 9. gün! Alevler Alara Vadisi'ne ulaştı...

Yangınlarda 9. gün devam ediyor. Termik santraldeki yangının söndürülmesiyle ilgili Bakan Dönmez, "Sabah çok daha detaylı bir inceleme başlatıldı. Santralin ana ünitelerde ciddi bir sorun yok. Şu anda santrali tehdit eden yangın söz konusu değil" dedi. Öte yandan Marmaris'te umutlandıran gelişmeler yaşandı. CNN Türk Muhabiri Sinan Kunter, Marmaris'e bağlı Turgut köyünde söndürme çalışmalarının soğutma çalışmalarına döndüğünü duyurdu. Bakan Pakdemirli kameraların karşısına geçerek yangına dair son gelişmeleri aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2021 18:47
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2021 18:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yangınlarda 9. gün! Alevler Alara Vadisi'ne ulaştı...

Marmaris'in İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi Siteler mevkisinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda, 29 Temmuz günü saat 13.00 sıralarında yangın çıktı.

Alevler, rüzgarın etkisi ve kozalakların patlayıp, fırlamasıyla kısa sürede geniş bir alana yayıldı.

Armutalan ile kırsal Hisarönü, Turunç, Turgut, Orhaniye, Bayır, Osmaniye ve Çiftlik mahallerinde kara ve denizden toplam 1967 haneden toplam 7 bin 490 kişi tahliye edildi.

Tahliye edilenlerin bir kısmı kendi talepleriyle ilçe merkezindeki açık otellere, bir kısmı ise kırsal mahallerde güvenli alanlarda kurulan konteyner ve çadırlara yerleştirildi.

Geçen süre içerisinde canla başla mücadele eden ekiplere bölge halkı da yoğun destek verdi.

İşte dakika dakika yaşananlar...

21.05: Bakan Pakdemirli: 126 kırsal alanda yangınlara müdahale yapılıyor. Pazar günü rüzgarın etkisini kaybetmesini bekliyoruz. Bildiğiniz üzere yangınlar ile ilgili çalışmalar ve hasar tespit çalışmaları devam ediyor. 44 ilde 197 orman yangını çıktı, 185'i kontrol altına alındı. Termik santralde çok önemli bir hasar olmadı. Hava söndürme çalışmalarımız devam ediyor. Yangınlar soğutulduktan sonra en kısa sürede hasar tespiti yapılacak, yanan ağaçlar sahadan çıkartılacak, ilk yağmurdan sonra fidan dikimi başlayacak. Geleceğe Nefes Kampanyasıyla 252 milyon fidanı, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için üçer fidanı yıl bitmeden mutlaka dikeceğiz. Ağaçlandırma konusunda Avrupa'da ilk sıradayız. 4 Ağustos'tan sonra 16 uçak, 56 helikopter, 850 arazöz ve su tankeriyle de etkin müdahalemize devam ediyoruz.

Bakan Pakdemirli, Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği'nin kurulmasının vaktinin geldiğini, Akdeniz iklim kuşağındaki ülkelerle konuyu paylaşacaklarını belirtti.

Bakan Soylu: Yangın ve afet sebebi ile hayatını kaybedenere Allah'tan rahmet diliyorum. Bir taraftan yangınla mücadele aynı kararlılık ve disiplin ile devam ediyor. Diğer taraftan vatandaşımızın karşı karşıya kaldığı meseleleri karşılamaya çalışıyoruz. Şu ana kadar 36 bin 365 vatandaşımız tahliye edildi.

20:40: Ankara Valiliği: Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında belirli mesire alanları hariç olmak üzere, ormanlık alanlara girişler, 5 Ağustos- 15 Eylül tarihleri arasında, yasaklanmıştır.

"YARIN İÇİN UMUTLUYUZ"

20.28: Bakan Çavuşoğlu: Düne göre daha iyi durumdayız. Bazı cephelerde kontrol altına aldığımız gibi soğutma çalışmaları da başlamıştır. Soğutma çalışmaları yerlerinden 500 metre ötelere yangının sıçradığını gördük. Her noktada ekiplerimiz anında mücadele ediyor. Bugün havadan ve karadan 1800 araçla yangına müdahale ettik. Yarın için daha umutluyuz. Rüzgar hızını yarın kesecek. Bugüne kadar 770 vatandaşımız yaralandı, etkilendi. 757'si taburcu edildi, 6 vatandaşımızın tedavisi sürüyor. Hayati tehlikeleri yok. Bugün hava unsurlarımız 1650 sorti yaptılar.

Bakan Karaismailoğlu: Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının hızla karşılanması için etkin bir biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz"

19.30: DHA Muhabiri Alpaslan Çınar, Manavgat'taki son durumu şöyle aktardı: Bugün nem yüzde 25'leri gördü, rüzgarın da etkisini yitirmesiyle işler kolaylaştı. Kızıldağ'da yangın kısmen söndürüldü. Yangın bugün başka bir yerde devam ediyor. Alara Çayı'nın olduğu vadide devam ediyor.

MARMARİS'TE UMUTLANDIRAN GELİŞMELER VAR

CNN Türk Muhabiri Sinan Kunter, Marmaris'e bağlı Turgut köyündeki durumu aktardı: Marmaris Turgut köyünde söndürme çalışmaları soğutma çalışmalarına döndü. Havadan çalışma da sürüyor. Helikopterlerin yaptığı son uçuşlar bunlar. Güneş battıktan sonra çalışamıyorlar. Yangınla mücadelenin yanında bir de köylüye yardım konusu var. Çok güzel anlara tanıklık ettik. Son yangının söndürülmesinin ardından adeta bir düğün alayı gibi yangın söndürme ekipleri alkışlandı. Ve şimdi de Turgut köyünün hayvancılıkla ulaşan halkına saman balyaları veriliyor.

19.05: DHA Muhabiri Davut Can, Orhaniye'den son durumu aktardı: Marmaris'te Orhaniye'ye bağlı Kızkumu mevkiindeyiz. İki gündür alevler Kızkumu'nu çevreleyen dağlarda etkisini sürdürüyordu. Turgut Mahallesi'ndeki yangının da kontrol altına alındığını gözlemliyoruz. Henüz resmi bir açıklama gelmedi. Dağların etekleri ile yerleşim yerleri arasına set çekildi. Ekipler 7/24 orada nöbet beklediler. Alevlerin yerleşim yerlerine sıçramasını engellediler. Bir yandan soğutma çalışması da devam ediyor. Bir yandan da ekipler rehavete kapılmıyor.

18.54: Muğla'nın Milas ilçesinde, alevlerin sıçradığı Kemerköy Termik Santrali'nden yapılan yazılı açıklamada, santraldeki yangının etkileri nedeniyle çevreye zarar verebilecek herhangi bir unsurun bulunmadığı bildirildi. Açıklamada, yapımı 1986-1995 yılları arasında tamamlandığı belirtilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri'nin, 1070 MW kurulu gücü ile tek başına Türkiye'nin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2'sini karşıladığı ve baz yük santrali olma özelliğiyle ülkemizin önemli milli servetlerinden biri olduğu ifade edildi.

18.26: Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan makilik ve zeytinlik alanlarda çıkan yangınla ilgili 4 kişi gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3'ü tutuklanırken, 1'i ise adliye kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Bodrumun Mumcular Mahallesi'nde ormanlık alana sigara izmariti atarak yangın çıkmasına neden olan 3 şüpheli de tutuklandı.

18.20: Sağlık Bakanlığı ekipleri, Antalya'nın Manavgat ilçesinde ormanlık alanda çıkan ve birçok bölgeye yayılan yangından etkilenen vatandaşlara yönelik sağlık taraması ve psikososyal destek hizmeti sunuyor. Bölgede çalışmalarını sürdüren 1 doktor, 1 hemşire, 1 psikolog ve 1 sosyal hizmet uzmanından oluşan ekip, yangından etkilenenlerin yaralarını sarmaya çalışıyor.

9 GÜNDE 400 BİN KALEM ÜRÜN YARDIMI

17.41: Manavgat'taki orman yangınının 9'uncu gününde de mücadele devam ederken, ilçe merkezine gelen yardımlar ise ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya çalışılıyor. Kıyafet ve gıda yardımları, Manavgat Gençlik Merkezi'nde kurulan AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki depoda tasnif ediliyor. Kuru gıdalar, ramazan ayında oluşturulan paketler gibi ailenin ihtiyacı olabilecek ürünleri barındırırken, kıyafetler de yine erkek, kadın ve çocuk olarak tasnif ediliyor. Depoya giren tüm ürünler, kalem kalem kayıt altına alınıp, çıkışı yapılırken de yine nereye gönderildiği kaydediliyor. İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere 9 günde depoya 400 bin kalem ürün gelirken, 135 bin kalem ürün ise ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldı.

17.03: Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınının yayılması üzerinde Sazak Mahallesi tahliye edildi. Mahalle sakinleri ve ekipler, orman yangınına müdahale etti.

16.53: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü verdiği 3 traktör, Kalemler Mahallesi'ne bugün ulaştı. Mithat Akça, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gönderilen yeni traktörüne kavuştu. Yangında her şeyini kaybettiğini, sadece canlarının kaldığını vurgulayan Mithat Akça, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan köyümüzü kontrole geldiğinde bize traktörümüzü yenileyeceklerine dair söz verdi. Sözünü tuttu. Traktörümüz bugün geldi. Traktörü aldım, kabul ettim. Vatana millete hayırlı olsun. Yeni traktörümü teslim aldığım için mutluyum" dedi.

YANGIN, ALARA VADİSİ'NDE DEVAM EDİYOR

16.40: Gündoğmuş ilçesinde devam eden yangın, Alara Çayı'nın bulunduğu Alara Vadisi'nde devam ediyor. Vadinin yamaçlarında süren yangına havadan helikopterlerle müdahale ediliyor. Bu arada, vadinin üzerinde bulunan Karabul Mahallesi'ne yakın noktada çıkan yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için de havadan müdahale başladı. Bölgenin sarp kayalıklardan oluşması nedeniyle karadan müdahale yapılamıyor.

16.39: Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınını söndürürken ayak bileği kırılan Azerbaycanlı itfaiyeci ameliyat edildi.

15.59: Milas ilçesindeki Kemerköy Termik Santrali'nin tel örgülerine kadar yaklaşan orman yangını kontrol altına alındı. Yangının ardından termik santralin içi görüntülendi.

"CİDDİ BİR SORUN YOK"

15.06: Enerji Bakanı Fatih Dönmez yangın bölgesinde açıklamalarda bulundu. Termik Santralin önünde konuşan Bakan Dönmez, "Sabah çok daha detaylı bir inceleme başlatıldı. Santralin ana ünitelerde ciddi bir sorun yok. Şu anda santrali tehdit eden yangın söz konusu değil. Sağlığa zararlı herhangi bir tespit yok. Santrali en kısa sürede yeniden çalıştıracağız." dedi.

14.58: Isparta Sütçüler ilçesinin Çandır bölgesinde pazartesi günü öğle saatlerinde çıkan orman yangını, Antalya il sınırına doğru ilerliyor. Salı günü büyük ölçüde kontrol altına alınan ancak rüzgarın etkisiyle özellikle Yıldız ve Kızıllı mahallelerinde yeniden alevlenen yangına 6 helikopter ve 1 uçakla havadan, çok sayıda itfaiye aracı, arazöz, sulama tankeri, iş makinesi ve dozerlerle de karadan müdahale ediliyor. Söndürme çalışmalarına binlerce gönüllü de ellerindeki kazma ve tırmıklarla destek veriyor. Özellikle Çandır, Kızıllı ve Yıldız mahallelerinde yoğunlaşan alevlere, bölgenin sarp ve dik olması nedeniyle müdahalede güçlük yaşanıyor. Yangınla mücadeleye havadan söndürme çalışmaları ile devam ediliyor.

14.25: İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Manavgat'taki yangınlarda görev yapan Zeynel Yaman'ın açıklamalarına yanıt olarak, "Sevgili Zeynel, Senin gibi emek veren, ter döken, hakikati milletimize ve dünyaya anlatmak için didinen sahadaki bütün medya mensubu arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Sizler sahada olduğunuz için yalan terörüne karşı daha güçlü bir mücadele verebiliyoruz. Yaşasın Hakikat!" dedi.

13.09: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Son 9 günde, 38 ilde 180 orman yangınını kontrol altına aldık. Ormanın Kahramanları'nın 5 ilde 12 adet orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları büyük bir özveri ile devam ediyor." dedi.

12.25: Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi Menteşe Mahallesi'ndeki ormanlık alanda iki gün önce başlayan ve Menteşe ilçesine ulaşan yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan mücadele ediliyor. Yangının etkili olduğu iki ilçe arasındaki ormanlık alanlarda bulunan bazı mahalleler tedbir amaçlı tahliye edildi. Yangının ormanlık alandan yerleşim alanlarına yayılmasının engellenmesi amacıyla Menteşe ilçesindeki Kozağaç, İkizce ve Salihpaşalar mahalleleri çevresindeki ağaçlar kesilecek.

12.15: Isparta'da Eğirdir ve Hatay'da Dörtyol'da da yanıgının kontrol altına alındığı bildirilirken bölgelerdede soğutma çalışmalarının devam edildiği açıklandı.

174 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

12.05: İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "28 Temmuz-05 Ağustos 2021 tarihleri arasında, ülkemizde meydana gelen 189 adet orman yangınının 174'ü devletimizin tüm imkanları seferber edilerek kontrol altına alınmıştır." denildi.

12.00: Bakan Pakdemirli bir diğer açıklamasında, "Adana Feke yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor." denildi.

10.37: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karabük merkez yangınının kontrol altına alındığını duyurdu. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

10.31: Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkıp, Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangının Muğla'nın Menteşe ilçesindeki mahallere sıçramaması için yoğun çaba sarf ediliyor.

10.15: Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarında 9'uncu güne girildi. Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya sınırlarında 15 farklı noktada yangını söndürme çalışmaları, gece gündüz devam ediyor.

10.08: Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangınlarına müdahale eden işçilerin bulunduğu arazöz devrildi. Kaza sonucu 4 işçinin yaralandığı bildirildi.

4 MAHALLE KONTROL ALTINDA

10.04: Marmaris'te 8 gündür devam eden orman yangınında alevler, gece karadan, günün ilk ışıklarıyla da havadan müdahalenin başlamasıyla kırsal Hisarönü, Orhaniye, Turgut ve Turunç mahallerinde kontrol altına alındı. Ekipler, tepelerde süren yangının yerleşim yerlerine inmemesi için yoğun mücadele veriyor.

09.59: Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yangının kontrol altına alındığı ormanlık alanda soğutma çalışmaları devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla soğutma çalışmalarına karadan devam eden ekiplere, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı komando birlikleri de destek veriyor.

MSB: TAHLİYE ÇALIŞMALARI SORUNSUZ ŞEKİLDE TAMAMLANMIŞTIR

09.15: Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Milas'ın Ören bölgesindeki yangın nedeniyle gece boyunca tahliye çalışmaları devam etmiş, termik santralde bulunan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetlerimize ait çıkarma gemileriyle bölgeden emniyetle tahliye edilmiştir. Tahliye çalışmaları sorunsuz şekilde tamamlanmıştır." denildi.

09.03: Muğla'da devam eden yangınlara destek olmak için İstanbul'dan yola çıkan "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi", Çanakkale Boğazı'na ulaştı.

08.24: Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden orman yangınının Kemerköy Termik Santrali'ne sıçraması nedeniyle, bölgede geniş güvenlik önlemi alındı. Güvenlik tedbirleri kapsamında, Ören Mahallesi'nde bulunan termik santrale giden yol, polis ve jandarma ekipleri tarafından kapatıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen talimat doğrultusunda, güvenlik tedbirleri kapsamında bölgeye araç geçişine izin verilmediği öğrenildi.

AYDIN'DA BAZI EVLER TAHLİYE EDİLDİ

08.07: Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınının yayılması üzerinde bir mahalle daha tahliye edildi. Alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahallelerinin bir bölümünün dün tedbir amaçlı tahliye edilmesinin ardından Sazak mahallesi de tedbiren boşaltıldı. Vatandaşlar yangının yoğun olduğu yerlere yaklaşmamaları için sık sık uyarıldı. Tahliye için yapılan anonsların ardından bazı vatandaşlar kendi araçlarıyla bölgeden ayrıldı.

SANTRALE SIÇRAYAN ALEVLER ETKİSİNİ YİTİRDİ

08.06: Milas'ta çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ederken, Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan alevler sabaha doğru etkisini yitirdi.

03.45: İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milas'taki yangının termik santrale sıçraması üzerine, "Santral kontrollü şekilde devre dışı bırakılmış ve personelin geçici tahliyesi prosedürü ivedilikle gerçekleştirilmiştir" açıklamasında bulundu.

İletişim Başkanı Altun, Milas'ta devam eden yangınla ilgili yazılı açıklama yaptı. Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Muğla Milas'ta devam eden orman yangınında, 4 Ağustos 2021 Çarşamba günü sabahından itibaren karadan ve havadan yapılan yoğun müdaleleler sayesinde yangının Kemerköy Termik Santrali'ne sıçraması engellenmiş; yoğun hava müdahalesi, kara tahkimatı ve diğer genel tedbirlerle saat 15.00'e kadar tüm bölgede yangınla ilgili kontrol sağlanmıştır" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.