Hava Durumu

Yaz mevsiminde sıklığı artan böbrek taşı rahatsızlıkları

Üroloji Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Çetin Volkan Öztekin, özellikle sıcak havalarda görülme sıklığı artan böbrek taşı rahatsızlıklarının nedenleri, korunma ve tedavi yöntemlerine ilişkin yaptığı açıklamada, zaman zaman tedavi olmaksızın kendiliğinden geçen taş ağrısının her zaman taşın düştüğü anlamına gelmediğine de dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2020 21:10
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2020 21:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yaz mevsiminde sıklığı artan böbrek taşı rahatsızlıkları

"Böbrek taşı, neden olabildiği şiddetli ağrı ve diğer yakınmalar nedeni ile toplum içinde bilinen ve çekinilen bir rahatsızlıktır. Üriner sistem taş hastalığı olarak da isimlendirilen bu durum oldukça sık görülmektedir." diyen Doç. Dr. Ç. Volkan Öztekin, böbrek taşının batı toplumlarında görülme sıklığının yüzde 10, yüzde 15'lere ulaştığını söyledi.

"HAVA SICAKLIĞI ARTIŞI, BÖBREK TAŞI RAHATSIZLIĞI GÖRÜLME SIKLIĞINI ARTTIRMAKTADIR"

Özellikle yaz aylarında böbrek taşı rahatsızlığı sıklığının arttığını ifade eden Doç. Dr. Ç. Volkan Öztekin, bu artışın nedeninin artan hava sıcaklığına bağlı olduğunun düşünüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Ç. Volkan Öztekin, "Terleme ile kaybedilen suyun yerine konulamaması sonucu idrarın yoğunluğu artmakta, bu da idrar içindeki maddelerin kristaller oluşturmasına yol açmaktadır. Bu kristaller de zamanla birleşerek taş oluşturabilmektedir. Aynı nedenlerle mevcut olan sessiz taşlar da yaz döneminde büyüyebilmekte ve daha sık şikayetlere neden olabilmektedir" ifadelerini kullandı.
"Üriner taşların neden olduğu, şiddetli ağrı, bulantı ve kusma ile seyreden tablo geliştiğinde acil tedavi gerekmektedir"

Taşların böbrekte iken sessiz kalabileceğini fakat ağrı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve idrarda kanama gibi yakınmalara da neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Ç. Volkan Öztekin, böbrekten ince bir boru şeklindeki idrar yoluna geçişlerde ise idrar yolunu tıkama ve idrar akışını engelleyerek sırt ve bel bölgesinde çok şiddetli ağrıya sebebiyet verebileceğini, bulantı ve kusmanın da eşlik edebildiği tablolarda ise genellikle acil tedavi gerektiğini söyledi.

Yine fazla büyük olmayan böbrek taşlarının idrar yollarından geçip, vücut dışına atılabileceğini kaydeden Doç. Dr. Ç. Volkan Öztekin, taşın büyüklüğü arttıkça kendiliğinden atılma şansının azaldığını, belirli bir sürede düşmeyen taşların ise yine tedavi gerektirdiğini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.