Hava Durumu

Yılbaşı öncesi 'zehir' operasyonu!

Yılbaşı yaklaşırken sahte ve kaçak içki ticareti ile mücadeleye hız veren ekipleri, yapılan operasyonlarda 7 bin 716 şişe bandrolsüz alkollü içki ele geçirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2021 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2021 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Yılbaşı öncesi 'zehir' operasyonu!

İstanbul'da yılbaşı öncesinde ortaya çıkarak sahte içki üretip satan şebekelere yönelik yürütülen çalışmalarda Tersiyer Bütil Alkol (TBA) denen yöntemle metil alkolü damıtarak sahte içki üreten bir şebeke ortaya çıkarıldı.

Şebekenin güneydeki tatil beldelerine gönderilmek üzere yükleme yaptığı bir TIR ve depolarına düzenlenen baskınlarda 7 bin 716 şişe sahte içki ele geçirildi. Piyasa değerini 4 milyon lira tutarında olan içkilerin başta görme ve duyu bozukluğundan çok ciddi ve tehlikeli organ kaybı ve ölümlere yol açtığı tespit edilirken, şebekenin sahte içkilerin sevki sırasında sahte irsaliye düzenlediği de belirlendi

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube ekiplerince gerçekleştirilen operasyon, sabıkalı olan şahıs ve şebekelerin takibiyle başladı. Yapılan takip ve izlemelerde sahte içki üretip depoladığı belirlenen bir şebekenin depolarını uzaktan izlemeye alan ekipler, şebekenin Silivri'de bulunan deposundan bir TIR'a yükleme yaptığı sırada harekete geçti. Baskında TIR'da ve depolarda yapılan aramalarda, piyasa değeri 4 milyon lira değerinde 7 bin 716 şişe içki ele geçirildi.

TBA YÖNTEMİYLE SAHTE İÇKİ

Şebeke üyesi 2 şüpheli şahsın yakalanıp gözaltına alındığı operasyonda, ifadesi alınan şebeke mensuplarının verdiği bilgi ve içkiler üzerinde yapılan incelemede içkilerin TBA yöntemiyle üretildiği belirlendi.

Daha çok kolonya yapımında kullanılan ve içilmesi durumunda bir çok sağlık sorunu ve ölümlere neden olan metil alkolü merdiven altı yöntemle damıtarak sahte içki üreten şebekenin, yaptığı damıtma işleminde 'metanol' oranının yüksek kaldığı ve ürettiği içkilerin körlük, böbrek iflası ve ölümle sonuçlanan sağlık sorunları doğurduğu tespit edildi.

Üretilen alkollere sahte irsaliye faturası düzenlediği belirlenen şebekenin, içkileri Muğla ve Antalya'daki eğlence merkezlerine ve restoranlara satılmak üzere TIR'a yüklediği sırada baskın yapıldığı öğrenildi.

Ele geçen sahte içkilerledevletin 2 milyon 240 bin lira vergi kaybına uğramasının önüne geçildiği de öğrenildi.

Haklarında 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu'na muhalefet suçundan işlem başlatılan 2'si gözaltında 5'i firari şebeke mensubundan ele geçen sahte içkiler ise imha edilmek üzere emniyetin deposuna götürüldü.

Polisin konuyla ilgili kovuşturması sürüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.