Hava Durumu

Avrupa'nın erken yaşta kalp krizi geçirme oranı en yüksek ülkesi Türkiye

Dünyada her yıl, daha önceden hiçbir kalp hastalığı olmayan 600 bin kişi kalp krizi geçirirken, bunlardan 200 bini hayatını kaybetmektedir. Türkiye'nin Avrupa'da, erken yaşta kalp krizi geçirme oranının en yüksek ülke olduğunu belirten Doruk Nilüfer Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doç.Dr. Nurullah Doğan, "Dünya Kalp Krizini Önleme Derneği (Society for Heart Attack Prevention and Eradication, SHAPE), orta ya da yüksek derecede kalp krizi riski bulunan insanların koroner BT ve şah damarıyla değerlendirilmesini söylemektedir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 14:08
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 14:17
Kaynak: DHA
Avrupa'nın erken yaşta kalp krizi geçirme oranı en yüksek ülkesi Türkiye

Dünyada her yıl, kalp hastası olmayıp, kendini sağlıklı zanneden 600 bin kişi kalp krizi geçirirken, bunlardan 200 bini hayatını kaybetmektedir. Özellikle 30-45 yaş arası insanların kalp hastası olup olmadığını bilmediğinden, spor veya ani efor sırasında geçirdikleri kalp krizi ile hayatlarını kaybetmekteler. Bu sebeple Dünya Kalp Krizini Engelleme ve Düzeltme Derneği orta veya yüksek risk taşıyan insanların herhangi bir şikayetleri olmasa bile koroner bilgisayarlı tomografi ve şahdamarı doppler ile tetkik edilmesi gerektiğini belirtmektedir.

'KALP HASTALIKLARININ İLK BULGUSU KALP KRİZİ OLABİLİR'

Özellikle kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden insanların kendilerini sağlıklı birey olduğunu düşündüğünü ifade eden Doruk Nilüfer Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doç.Dr. Nurullah Doğan, kalp hastalıklarının ilk bulgusunun doğrudan kalp krizi olabileceğini belirterek, "Bu hastaların daha önceden hiçbir şikayeti olmadığı için kendilerini sağlıklı zannetmektedirler. Haberlerde gördüğümüz spor yaparken kalp krizi geçiren insanları örnek verebiliriz. Bunlardan çok daha fazlası acillere başvurmaktadır. Dünya Kalp Krizini Önleme Derneği, orta ya da yüksek derecede kalp krizi riski bulunan insanların koroner BT ve şahdamarıyla değerlendirilmesini söylemektedir. Sigara içenler, şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları, ailede ani kalp öyküsü ve erken yaşta kalp krizi riski bulunanlar, pasif yaşam tarzı olanlar, kan yağlarında yükseklik bulunanlar, stresli yaşamı bulunan insanlar kalp krizi riskine sahiptirler. Bu insanlarda biz koroner BT anjiyo ile çok kısa sürede damarlarında herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını, damarlarında herhangi bir anomali olup olmadığını gösterebilmekteyiz. İşlem bir kaç saniye içinde sonlanmakta, hasta hemen normal yaşamına dönmektedir" diye konuştu.

'KALP HASTASI OLDUKLARINI BİLMEDİKLERİNDEN SPOR SIRASINDA ÖLEBİLİYORLAR'

Sporcularda yaşanan kalp krizi sebebinin çoğunlukla doğumsal kalp hastalıklarından kaynaklandığını söyleyen Doç.Dr. Doğan, "Normal yaşantımızda çok sıkıntı vermeyen bu kalp hastalığı, efor sırasında yani spor yaptığınızda veya stres altında olduğunuzda size kalp krizi yaşatabilir. Bu yaş grubundaki insanlar kalp hastası olduğunu bilmeyen insanlar. Normal yaşayan, 'Ben sağlıklıyım' diye düşünen insanlar. Ama bu bilgiye sahip olmadıkları için ani bir efor sırasında maalesef hayatlarını kaybetmektedirler. O yüzden risk grubundaki hastaların ailesinde daha önce ani kalp ölümü öyküsü olan, kalp krizi riski olan insanların koroner BT anjiyo ile değerlendirilmesini öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE AVRUPA'DA ERKEN YAŞTA KALP KRİZİ GEÇİRME ORANI EN YÜKSEK ÜLKE'

Türkiye'nin Avrupa'da erken yaşta kalp krizi geçirme oranının en yüksek ülke olduğunun altını çizen Radyoloji Uzmanı Doç.Dr. Nurullah Doğan "Bunun da en sık sebebi sigara kullanımı. Yani bizim sigara kullanımımız Avrupa ortalamasının çok üstünde. Bu yüzden bizim kalp krizi yaşımız Avrupa'nın çok altında. Biz erken dönemlerde kalp krizi geçirerek hayatımızı kaybetmekteyiz maalesef. O yüzden özellikle sigara içen erkeklerin koroner BT anjiyo ile tetkik edilmesi faydalıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.