Hava Durumu

1999 öncesi sigortasız çalışanların EYT hakkı

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2023 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2023 07:45

7438 sayılı EYT yasası 3 Mart 2023 tarihinde ResmiGazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

Peki 8 Eylül 1999 öncesinde sigortasız çalışması bulunanlar ne yapabilir? Erken emeklilik düzenlemesinden yararlanabilir mi?

Bu sorunun yanıtı çok net bir şekilde “EVET”

Nasıl olacak sorunun cevabı ise Hizmet Tespit Davası’dır.


HİZMET TESPİT DAVASI

Hizmet tespit davasının amacı sigortasız çalışılan dönemin tespiti ve sigortalı hale getirilmesidir.

Bu dava ilebirlikte 8 Eylül 1999 yılından önce sigortası bulunmayan ancak fiilen çalışmış bulunan kişilerin bu çalışmalarını tespit ettirerek sigorta başlangıç tarihlerini işe giriş tarihine çekmeleri ve çalıştıkları dönemin sigortalı sayılmasını sağlamaları mümkündür.

Davanın kazanılabilmesi için gerekli bazı şartlar ve uygulanması gereken prosedürler mevcuttur. Bu anlamda profesyonel hukuk desteği alınmaksızın dava açılması hak kayıplarına yol açabilmektedir.


“DAVA AÇMAK İSTİYORUM ANCAK ŞAHİT BULAMIYORUM”

Yaklaşık 30 yıl önce birlikte çalışmış olduğunuz iş arkadaşlarınızı bulup onlara ulaşmak hizmet tespit davasında şahitlik etmeye ikna etmek kolay değildir.

Bilinenin aksine bu davayı açmak isteyen kişilerin şahit göstermesi zorunluluğu da yoktur.

Davanın açılmasını müteakip mahkeme ilgili kuruma yazı yazarak bahsi geçen yıllarda davacıyla birlikte bordrolu olarak çalışmış kişilerin bir listesine ulaşmakta ve oradan kendisinin belirleyeceği yeterli sayıda kişiyi şahit olarak dinlemektedir.

Sözün özü, davacı taraf şahit gösterse de göstermese mahkeme kendisinin belirleyeceği kişileri tanık sıfatıyla dinleyecektir.


BU DAVA ERKEN EMEKİLİĞİ NASIL ETKİLER?

Hizmet tespit davası sonunda 8 Eylül 1999 tarihinde önceki çalışmasını ispatlamış olankişiler tıpkı en başından beri sigortalıymış gibi ister E-Devlet Kapısı üzerinden isterse SGK İl Müdürlükleri’nden EYT başvurusunda bulunabileceklerdir.

Bu kişiler emekliliğe kavuştuktan sonra dava süresince birikmiş ve haketmiş oldukları emekli maaşlarını da toplu şekilde alabileceklerdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.