Hava Durumu

Bursa'da 'Has' katliam

Atıklarını Ketendere'ye boşaltan Has Tavuk, masmavi suları pislik denizine çevirdi. Çevre felaketine karşı isyan bayrağı açan vatandaşlar firmaya acilen 'dur' denmesini istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2017 07:53
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2017 07:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da 'Has' katliam

Mudanya sahillerinde tatilciler yerine tavuk pislikleri yüzüyor. Yalıçiftlik Mahallesi'ndeki bir tavuk çiftliğinin, tavuk dışkılarını dereye bırakması bölge halkını çileden çıkardı.

DERE PİSLİK İÇİNDE

Marmara Denizi'nin güney kıyılarını tavuk pisliği vurdu. Mudanya'nın Yalıçiftlik Mahallesi'ndeki HAS Tavuk firmasına ait çiftlikten, Ketendere'ye tavuk dışkılarının boşaltıldığı ortaya çıktı. Denize akan tavuk pislikleri yüzünden ne sahilde yüzen kaldı, ne de balık tutan... Kokudan nefes alamadıklarını belirten bölge halkı, Bursa Valiliği'nin olaya el atmadığından dert yandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise ihbar üzerine çevre ekiplerinin tespit yaparak tutanak düzenlediğini ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü'ne bu durumu raporladıklarını bildirdi. HAS Tavuk'a ait çiftliğin dereye bıraktığı atıklar nedeniyle sahili dayanılmaz kokular bastı. Sıcakların'da etkisiyle sinekler ve pis koku bölgeyi adeta yaşanmaz hale getirdi.

YETKİ TALEBİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise konuyla ilgili kendilerine de ihbar geldiğini ifade ederek, "Bize gelen ihbarları anında değerlendiriyoruz. Ancak belediye olarak çevre konusunda yaptırım ve ceza yetkimiz yok. Biz tespitlerimizi Çevre Şehircilik Müdürlüğü'ne fotoğraflarıyla tutanakla ulaştırdık. Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan bize yetki verilmesini istiyoruz. Yetki yerelde olursa anında ceza ve yaptırım uygulayıp hızlı müdahale şansımız olabilir" ifadelerini kullandı.

Ketendere'deki çevre katliamına isyan eden Yalıçiftlik Muhtarı Arif Toktaş, "Bir kilometrelik sahilimiz var. Burası atıklar sebebiyle kirleniyor. Özellikle yağmurlu havalarda tavuk pisliği dereye bırakılıyor. Bu pislikler yağmur kuvvetli yağarsa denize akıyor. Yağış olmazsa derede kalıp pis kokuya sebep oluyor" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili OKAN TUNA'nın yazısını okumak için tıklayınız...

'CEZA ÖDEMEK DAHA CAZİP'

Bugüne kadar yaptıkları şikayetlerin havada kaldığını söyleyen Toktaş, "Normalde bu tavuk çiftliğinin arıtma tesisi olması lazım. Marmara Denizi'nin Ketendere mevkiinde kimse numune almıyor. Bizim sahilimiz üvey evlat muamelesi görüyor. Yalıçiftlik'in bir kilometre sahil şeridi var. Burada yaşayan, yazlık kalan vatandaşlar var. Pislikten dolayı kokuyla birlikte aşırı sinek yapıyor. Büyükşehir 3 günde bir ilaçlama yapıyor ama onun da faydası olmuyor. Bu duruma kökten bir çare bulunması lazım. Valilikten gelen yetkililere çok güvendim, onlara pisliği gösterdim. Derenin kirletildiği yeri de gördük, firmaya arıtma tesisi yaptırmaktansa ceza ödemek daha cazip geliyor. Cezayı ödeyip pisliği dereye salmaya devam ediyor" diyerek Kenetendere'deki çevre katliamına tepki gösterdi. Yaşananlara sessiz kalan Has Tavuk çiftliği yetkilileri ise Ketendere'de yaşanan çevre katliamı ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. (İHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.