Hava Durumu

Bursa'daki tarihi Yuannes Kilisesi satışa çıkarıldı! İşte istenen fiyat...

Bursa'nın turistik bölgelerinden Tirilye'de bulunan 19. yüzyıl dönemine ait Hagios Ioannes Rum Kilisesi (Yuannes Kilisesi) satışa çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 14:05
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa'daki tarihi Yuannes Kilisesi satışa çıkarıldı! İşte istenen fiyat...

Mudanyalılar tarafından Dündar Evi olarak da bilinen tarihi Hagios Ioannes Rum Kilisesi (Yuannes Kilisesi) ünlü emlak sitesi sahibinden.com.tr üzerinden satışa sunuldu.

Tarihi Eser Yapı Satılık Kilise 19.yy” başlığıyla verilen ilanda, kilise için 45  milyon TL bedel biçildi.

Yaklaşık 150 yıllık olduğu açıklanan kilisenin 270 metrekarelik taban alanı olduğu, gayrimenkul ve araç takasına uygun olduğu belirtildi.

EMLAKÇI DETAYLARI PAYLAŞTI: BİZANS TARZINDA SÜSLEMELER...

Emlakçı tarafından paylaşılan ilanda, "Hagios Ioannes Kilisesi 19.yy. Dündar Evi.Trilye’de önemli tarihi yapılar arasında bulunan ve Dündar Evi olarak bilinen eski kilise. Rumlar’ın bölgeyi terk etmesiyle beraber özel mülkiyete geçmiştir. Uzun yıllar konut olarak kullanılmıştır. 19. yüzyıl yapısıdır. Binanın duvarlarında taştan oyma işlemelerle Bizans mimarisine özgü motifler bulunmaktadır. Kesme, kırma ve moloz taşlar ile tuğladan örülmüş dış cepheleri yer yer figürlü taş kabartmalarla ve Bizans tarzında stellerle süslenmiştir. Önünde çınar ağacının bulunduğu yuvarlak kemerli iki kanatlı ahşap bir kapı ile yapıya giriş sağlanmaktadır. Ayrıca diğer iki cephesinde de kemerli ahşap kapılar bulunuyor. Pencereler alt katlarda dikdörtgen söveli ve üst katta yuvarlak kemerlidir." ifadeleri yer aldı.

DAHA ÖNCE DE SATIŞA ÇIKMIŞ

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Trilye Mahallesi'ndeki kilisenin daha önce de satışa çıktığı ortaya çıktı. 2015 yılında satışan sunulan kiliseye 1 milyon dolar isteyen mülk sahibi alıcı bulamamıştı.

RUMLAR NEDEN GÖÇ ETTİ?

Türkiye ve Yunanistan, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yaptıkları sözleşme uyarınca kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine göçe tabi tuttu. Bu göçün sonucunda TBMM, Mülk Edindirme Kanunu çıkararak, Yunanistan'dan Türkiye'ye gelenleri mülk sahibi yaptı. Tirilye Mahallesi'nde kilise olarak kullanılan bina 1928 yılında Yunanistan'dan gelen Giritli Ali Durak isimli Türk bir aileye verildi. Giritli aile, 90 yıl sonra binayı İstanbullu bir iş adamına sattı. Apart otel yapmak isteyen iş adamı, bürokratik engele takıldı. Mudanya Belediyesi'nin imar planlarında bahçeli ev olarak görülen binanın butik otel yapılmasına Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü daha önce kilise olarak kullanıldığı gerekçesiyle izin vermedi. Adı gizli tutulan iş adamı da kiliseyi 1 milyon dolara satışa çıkarttı. Bugün sadece taş duvarları ayakta kalan bina aradan geçen yıllara rağmen alıcı bulamadı.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.