Hava Durumu

Bursa Nilüfer'de katı atık tarifelerine onay! Cumhur İttifakı'ndan 'adaletsizlik' itirazı...

Bursa Nilüfer Belediyesi Meclisi, 2026 yılında tahsil edilecek katı atık bedelleriyle ilgili düzenlemesi oy çokluğuyla onaylandı. Kararın esnaf için zulüm manasına geldiğini savunan AK Partili Meclis Üyesi Abdurrahman Obut, "Bilimsellikten uzak tamamen keyfi hazırlanan bir gruplama ölçütü ile yapıyorlar." dedi. İşte 1 milyon TL'ye kadar çıkan katı atık bedeli tarifeleri...

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2025 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2025 12:29
Muhabir: İsmail Karaduman

Nilüfer Belediye Meclisi dün Şadi Özdemir başkanlığında Aralık ayı toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda uzun süredir tartışılan katı atık toplama bedelleri gündeme geldi.

Plan Program ve Bütçe Komisyonu ile Hukuk Komisyonunun, 2025 yılı Evsel Katı Atık toplama maliyetinin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2026 yılında tahakkuk ve tahsilatının yapılması ile ilgili raporu görüşüldü.

Raporda, "Bursa Büyükşehir Belediye Meclisince alınan 23.05.2017 tarih ve 2016/1098-2017/247.572 Esas 1521 Sayılı karar gereği, 2025 yılı Evsel Katı Atık toplama maliyetinin Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2026 yılında tahakkuk ve tahsilatı yapılmak üzere ekli tarifelerin konut ve küçük işletme dışında kalan işyerlerinden sözleşme yapılması koşuluyla ait olduğu gruptan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik gereği tahakkuk ve tahsilin uygun olduğuna Komisyonlarımızca karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Cumhur İttifakı bileşenleri AK Parti ve MHP'nin reddettiği rapor, CHP'nin oylarıyla onaylandı.

2026 senesinde yaklaşık 713 milyon TL tutarında katı atık bedeli toplanması bekleniyor.

AK PARTİLİ OBUT: BÜYÜK İNFİAL OLUŞACAK

AK Partili Meclis Üyesi ve Plan Program ve Bütçe Komisyonu Üyesi Abdurrahman Obut, söz konusu kararın Nilüfer esnafına için zulüm manasına geldiğini söyledi.

Fiyat tarifelerinin bilimsellikten uzak tamamen keyfi hazırlanan bir gruplama ölçütü ile hazırlandığını öne süren Obut, söz konusu rakamların esnafa rücu etmeye başlamasıyla çok büyük infial oluşacağını kaydetti.

"ADALET TEMELLİ BİR SIKINTI VAR"

Tamamen gelişigüzel hazırlanmış bir liste gördüklerini belirten Obut, "Kirleten öder ilkesini benimsememiz lazım. Kirleten öderden kastımız nedir? Evet, bir dükkân 5.000 metrekare olabilir, az çöp çıkartıyordur. Bir dükkân 100 metrekare olabilir ama çok çöp çıkartıyordur. Evet, 100 metrekarelik dükkândan daha fazla almamız gerekiyor. Ama ne yazık ki önümüze gelen bu listede bu yok. Bunu örneklendirecek olursak: Bir otopark zaten doğası gereği 2.000–3.000 metrekareden küçük olmayacak bir alan ve evsel katı atığı olmayan, katı atık çıkarmayan, nispeten daha düşük katı atık çıkaran bir iş yeri. Bunu biz 5. grup veya 6. gruptan sınıflandırıyoruz. Yani bir otopark sahibine diyoruz ki: “Sen gel bize 550 bin TL katı atık bedeli ver.” Ama dönüp bize şunu sorduğunda: “Tamam, vereyim vermesine de benim böyle bir katı atığım yok, ben böyle bir katı atık çıkartmıyorum.” dediğinde biz belediye olarak buna ne cevap verebiliriz? Aynı şekilde sauna, spa merkezi doğası gereği küçük olamaz. Spor salonları… Spor salonlarında mesela bin metrekare üstüne dördüncü grup demişiz. Dördüncü grup 87 bin liraya tekabül ediyor. Halı satış mağazaları, diğer fabrika ve sanayi tesisleri yedinci grupta sınıflandırılmış. Ve yedinci grup için bir milyonu aşkın bir para talep edeceğiz biz. Soğuk hava deposu, demir–çelik deposu, kitap toptan deposu, malzeme deposu… Bunlar doğası gereği büyük alanlar. Ama katı atık çıkarma oranı düşük işletmeler. Bu iş yeri sahipleri bize dönüp şunu soracaklardır: “Ben o kadar evsel atık çıkartmıyorum.” 100 metrekarelik bir dükkân ise bir fast food zinciri bu yerlerden çok daha fazla katı atık çıkartacaktır. Ama biz ondan dönüp 8 bin lira talep edeceğiz. Çöp kamyonunun haftada bir kere gelmek zorunda kaldığı yerden bir milyon talep edeceğiz. Burada adalet temelli bir sıkıntı var." dedi.

Kararın tekrar revize edilip, ruhsat başına katsayı formülüyle, kirleten öder ilkesiyle yapılması gerektiğini söyleyen Obut, "Yoksa zaten çoğunluk grubuna sahipsiniz, kararı geçireceksiniz ama bir kamuoyu baskısı oluşacağını düşünüyoruz. Sistemin yanlış olduğunu düşünüyoruz. O yüzden bu sistemi reddediyoruz. Eğer sizin de vicdanınız kabul ediyorsa geçirebilirsiniz ama bence etmemeli. Çünkü Bursa’da, Nilüfer’de esnafımıza bu zulmü yapmamalıyız." ifadelerini kullandı.

Ruhsatta başka, gerçekte başka büyüklükte faaliyet gösteren firmaların tespit edilemeyeceğini, hiç ruhsatı olmayan işletmelerin ise ödeme yapmayacağını belirten Obut, "Belediye bunları nereden tespit edecek? Yani belediye, bazı işletmelerden çöp vergisi alırken bazısından alamayacak. Haksızlık olacak." dedi ve bu iş için en uygun sistemin su faturaları olduğunu söyledi.

(Belediye meclisinin onayladığı fiyat tarifeleri)

BAŞKAN ÖZDEMİR: HAFTADA BİR KEZ GİDİLEN İŞLETME YOK

Obut'un eleştirilerine cevap veren Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, atık toplanması için haftada bir kez gidilen işletme olmadığını söyledi.

1 milyon TL ödeyecek firmalar için gelen eleştiriyi de yanıtlayan Özdemir, "Örneğini verdiğiniz firmaya denk gelen 7–8 firma var. Bunlar çok büyük işletmeler ve çok büyük evsel atık çıkaran işletmeler." dedi.

Bakanlığa göre, küçük, orta ve büyük olarak üç çeşit işletme olduğunu belirten Özdemir, "Bu üç ayrım üzerinden yapınca orada çok daha büyük adaletsizlikler oluyor diye biz daha çok parça yaptık. “Mükemmeldir” demiyorum, mutlaka eksikleri vardır. Ama bunu bir önceki yılın, 2024 yılının katı atık bedelini tartışırken de tartıştık. Orada da böyle söylediniz ama bununla ilgili çalışma yapıp “Bak, şunu dikkate alın” gibi bir öneri beklerdik. Genel muhabbet değil. Burada genel söylem yapıyoruz. Keşke esnafımız ayda 3 bin lira, 5 bin lira ödemeyi büyük bir sorun olarak görmese. Keşke hükümetimiz 25 yılın sonunda insanları kirasını ödeyemez hâlde getirmese, esnaflar kapanmak zorunda kalmasa. Keşke esnafımız daha güçlü olsaydı. Şimdi gerçekten Türkiye'nin ekonomisinde sorun var, katılıyorum. Gerçekten katılıyorum, esnafın durumu da çok iyi değil. Ama günün sonunda Sayıştay raporlarında bize bu bulgu olarak önümüze her seferinde geliyor. 'Bunları almanız lazım.' diyor. Biz de bunları Büyükşehir’de onaylatmakta sorun yaşadığımız için alamıyoruz. Keşke orada da bunları onaylatabilsek. Keşke Türkiye’de bunlar konuşulan rakamlar olmasa." şeklinde konuştu.

"150 BİN LİRA KİRA VEREN AYLIK 7 BİN LİRAYI ÇOK BULUYOR"

Bir vatandaşın kendisini arayıp, “Sizde vicdan yok mu, bu kadar şey mi olur?” dediğini anlatan Özdemir, " Anlattı kendi işini, beni de tanıyan birisi. “İmza toplayacağız, ben engel oldum.” falan dedi. “Ne yapıyorsun?” dedim. İşte kafe, restoran gibi bir şey varmış. “Kaç para kira veriyorsun?” dedim. “150 bin lira kira veriyorum.” dedi. “Ben kendim ne istiyorum?” dedim. “7 bin lira istiyorum.” dedi. 150 bin lira kira veren esnaf, aylık 7 bin lirayı çok buluyor. Çünkü bizim çıkardığımız bu tarifenin aylığı 7 bin liranın da altına geliyor. Şimdi insanlar tabii para vermek de istemiyor; böyle bir alışkanlık da var. Ama esnafın durumunun da çok parlak olmadığını biliyorum." ifadelerini kullandı.

Belediye meclisinin gelir ve gider bütçesini oluşturan meclis olduğunu hatırlatan Özdemir, "Gelirlerini artırmak bu meclisin görevidir arkadaşlar; giderlerini de planlamak ve onaylamak bu meclisin görevidir. Dolayısıyla meclis, “Sadece almayın, sadece onu yapmayın, sadece bunu böyle yapmayın.” diyerek bu işletmenin, bu kurumun sağlıklı yürümesini sağlayamaz. O yüzden burada hatalar olabilir, eksikler de olabilir. Bunun üzerinde başka zamanda çalışabiliriz. Ama yılın sonu geldiği için Büyükşehir Meclisine de bunun gitmesi gerekiyor. Dolayısıyla yeni bir zaman açısından bizim için sıkıntılı. O nedenle “Bunu geri çekelim.” ya da “Üstüne tartışalım.” kısmı biraz problemli bir alan bizim için. Çünkü Büyükşehir'in bu aralık meclisinde bunu yetiştirmemiz lazım." dedi.

İşte işletmeler için yapılan gruplandırmalar...

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.