Hava Durumu

Bursa'da skandal: Yeşil Külliyesi'ni otoparka çevirdiler! Musalla taşını bile...

Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmed tarafından Bursa'da yaptırılan, cami ve türbedeki İznik çinilerinden dolayı "yeşil" adıyla nam salan Yeşil Külliyesi'nin bahçesi resmen otoparka döndü. İşte musalla taşının yer aldığı alanın bile park yerine döndüğü skandal görüntüler...

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 15:52
Kaynak: bursahakimiyet.com.tr

Bursa'nın tarihi mekanlarından Yeşil Külliye bir skandal ile gündeme geldi.

Çelebi Mehmed tarafından inşa ettirilen ve tarihi vesikalarda İmaret-i Sultan, İmaret-i Sultan Çelebi Mehmed Han gibi isimlerle anılan Yeşil Külliye ve çevresi, UKOME'nin 2023/295 nolu kararı ile araç trafiğine kapatılmıştı. Söz konusu karar çevrede bulunan kafelerin, tarihi külliyenin çevresini otoparka çevirmesi nedeniyle alınmıştı. Trafiği önlemek için de sokak girişine otomatik bariyer konulmuştu.

VATANDAŞ SKANDALI İFŞA ETTİ

bursahakimiyet.com.tr'nin WhatsApp ihbar hattına ulaşan duyarlı bir vatandaş, sokak girişine konulan bariyerin kolunun yerinden söküldüğünü bildirdi.

"YABANCI TURİSTLER ARAÇLARIN İÇİNDE BÖLGEYİ GEZİYOR"

Yeşil Külliye'nin yanındaki kafelerin bölgeyi otopark şeklinde kullandığını belirten vatandaş, yabancı turistler tarihi alanı arabaların içerisinde gezmek zorunda kaldığını yazdı.

"MUSALLA TAŞINI OTOPARKA ÇEVİRDİLER"

Yasak olan tüm noktaları otomobil dolduran sürücüler, musalla taşının bile yanına araçlarını park etti.

Söz konusu durumun şikayet ettikten sonra çözüldüğünü ifade eden vatandaş, girişe uyarı levhası ve kapı konulduğunu söyledi. Ancak geçen hafta kapının yerinden söküldğünü ve tekrar otoparka çevrildiğini 

Vatandaş skandal durumu şu ifadelerle izah etti:

Yeşil Külliye'yi, kafeler otoparka çevirmişti. Trafiğe kapalı alan olduğu için kapı konuldu, şimdi de kapının demirin sökmüşler. Yeşil Külliye'nin yanındaki kafeler burasını otopark şeklinde kullanmakta. Yabancı turistler bu arabaların içerisinde etrafı gezmekte. Musalla taşını otoparka çevirmişler. Bu duruma şikayet ettik, yetkililer girişe uyarı levhası ve kapı koydu. Sorun çözülmüştü fakat geçen hafta baktığımda kapıyı sökmüşler burası yine aynı şekilde otopark kullanmaya devam etmekteler. 

ADINI İZNİK ÇİNİLERİNDEN ALIYOR

Külliye "yeşil" adını, literatüre "üretilmesi imkansız seramik" olarak geçen mavi, yeşil ve turkuaz renkli İznik çinilerinden alıyor.

Şehrin ortasında ve ovaya hakim bir tepe üzerinde inşa ettirilen külliye bünyesinde yer alan, planı ve çini süslemeleriyle Tebriz'deki Gök Mescit'e benzeyen Yeşil Cami, diğer yapılar gibi şehrin silüetinde önemli bir yer tutuyor.

Kaynak: bursahakimiyet.com.tr

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.