Hava Durumu

MHP'den İYİ Parti'ye geçmişti: Bursa Yenişehir Belediyesi'nden dev zam kararı! Yüzde 500...

Yerel seçimlerde Cumhur İttifakı'ndan İYİ Parti'ye geçen Bursa Yenişehir Belediyesi, 2024 Yılı Gelir Ücret Tarifeleri'nde artışa gitti. Belediyenin sunduğu hizmetlere yüzde 50 ile yüzde 500 arasında değişen oranlarda zam yapılırken daha önce ücretsiz olan bir hizmet de paralı oldu. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 09:26
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 14:06
Kaynak: İsmail Karaduman
MHP'den İYİ Parti'ye geçmişti: Bursa Yenişehir Belediyesi'nden dev zam kararı! Yüzde 500...

Yenişehir Belediyesi Meclisi'nin Mayıs ayı 2. birleşiminde 2024 Yılı Gelir Ücret Tarifeleri'nin artış teklifi kabul edildi.

Alınan zam kararı sonrası hafta sonu 5 bin TL, hafta içi 2.500 TL olan mesire alanları ve düğün salonları kirama ücretleri hafta sonu 25 bin TL'ye hafta içi 15 bin TL'ye çıkarıldı.

Nikah işlemleri ücreti 1000 TL'den 1.500 TL'ye yükseltildi. Spor kompleksi halı saha ücretleri mesait saatleri içinde saati 75 TL, mesai saatleri dışında 250 TL iken mesai saatleri içinde 250 TL'ye, mesai saatleri dışında 500 TL'ye yükseltildi.

Spor kompleksi havuz girişleri 0-5 yaş arası ücretsizken yeni dönemde 50 TL oldu.

CHP'DEN ZAM TEPKİSİ: KARARI HALKIMIZIN VİCDANINA BIRAKIYORUZ

Alınan karar sonrası CHP Yenişehir İlçe Örgütü açıklama yaparak eleştirilerde bulundu.

Yapılan açıklamada, "Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde komisyon üyemiz Aykut Özkan 'ın 'Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik dar boğaz, yüksek enflasyon ve en düşük emekli maaşım 10 bin TL olduğu göz önüne bulundurulduğunda, ilçemizdeki en düşük gelirli vatandaşlarımıza da hizmet edebilmek adına söz konusu zamların yapılmasına muvafakatımız yoktur. Nitekim belediyemizin sosyal tesisleri ticari bir kurum olarak değil, kar amacı gütmeden halkımıza hizmet eden bir kurum olarak anılmalıdır. Bu nedenle Sosyal Tesis (Çay ve Meşrubat fiyatları), Meslire Alanı ve Düğün Salonu tarifesinin değiştirilmesini uygun bulmuyorum.'  şerhi ile red oyuna karşılık İYİ Parti ve AKP mevcudun oy çokluğu ile kabul edildi. 

Mevcut belediye başkanının seçim döneminde paylaştığı taahütnamede Yenişehir halkını mutlu edebilmek için adalet, eşitlik ve vatandaş memnuniyeti için taahhüt verip, ne yazık ki ülkemizin içinde bulunduğu zor ekonomik şartlara rağmen sosyal belediyecilik anlayışından uzak bir şekilde bugün gerçekleşen Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı 2. Birleşiminde AKP iş birliğiyle belediyeyi bir ticari kurum olarak görüp, 2024 yılı fiyat tarifesinde yüksek bir artış kararı alınmıştır.

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı ve Belediye Meclis grubu olarak bir daha yüksek sesle ifade ediyoruz; Yenişehir Belediyesi ve Sosyal Tesisleri ticari bir kurum değil, kar amacı gütmeden halkımıza hizmet eden bir kurumdur. Ülkemizin içinde bulunduğu bu dar boğaz ve zor ekonomik şartlarda iken bugün İYİ Parti ve AKP iş birliği ile alınan kararı tüm ilçe halkımızın vicdanına bırakıyoruz." ifadelerine yer verildi.

BAŞKAN ÖZEL'DEN 'ZAM' SAVUNMASI: ZARARI MİNİMİZE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Bursa Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, belediyenin hizmet ve ürünlerine yüzde 50 ile yüzde 500 arasında değişen oranlarda yapılan zamlara ilişkin, "Fiyat tarifelerinde yapılan yeni değerlemeden kar amacı gütmüyoruz.  Sadece Yenişehir halkının zararını minimize etmeye çalışıyoruz" dedi.

Konu hakkında açıklama yapan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, fiyatların yıllardır piyasa değerlerinin çok altında kaldığını belirterek ciddi zararlar edildiğini ifade etti. Meclis oturumu sonrasında sosyal medya ve bazı haber sitelerinde zam oranlarının abartılarak verildiğini öne sürerek sosyal medyadan açıklama yapan Başkan Ercan Özel, "Yenişehir'de doğmamış çocuğun, yetimin, öksüzün, hakkını her zaman koruduğumuzu ve koruyacağımızı tekrar tekrar vurgulamak isterim" diyerek sözlerine başladı.

12 MİLYON LİRA ZARAR ETMİŞ

Yenişehir Belediyesi'nin sürdürülebilir bir ekonomi yöntemini belirlemesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Özel, "Belediyemiz yanlış fiyat tarifeleri dolayısıyla bugüne kadar ciddi zararlara uğratılmış. Sadece sosyal tesislerimizde yılda yaklaşık 12 milyon lira zarar edilmiştir. Bu zarar tüm Yenişehir halkının cebinden çıkmaktadır. Belediyemiz bu tür tesislerden elbette kar amacı gütmemelidir. Ama bile bile zarara uğratılmasının da önüne geçilmelidir" ifadelerini kullandı.

HERHANGİ BİR KAR AMACI YOKTUR

"Yenişehir Belediyesi Plan, Bütçe ve Tarife Komisyonu'nun hazırladığı rapor doğrultusunda, Belediyemizin halkımıza sunduğu hizmetlerde herhangi bir kar amacından ziyade yıllardır gerçekleşen zararları minimize edebilmek için yeniden bir değerleme yapılmıştır" diyerek sözlerine devam eden Başkan Özel, şunları söyledi:

"Ancak bazı siyasi çevreler, bu zorunlu ve makul düzenlemeleri abartarak ve belediyemizi karalayarak siyasi malzeme olarak kullanmayı tercih etmişlerdir. Bu tür spekülasyonlar toplumumuzu bölmeye ve gerçek sorunlar üzerine odaklanmamızı dağıtmaya yöneliktir. Belediyemizi bir ticari kuruluşmuş gibi gösterme çabaları, sorumluluk sahibi olmayan ve gerçeklerden uzak yaklaşımlardır."

"PİYASANIN ÇOK ÇOK ALTINDA"

Çevre ilçelerdeki belediyelerin uyguladığı fiyat tarifelerini ve Yenişehir esnafının uyguladığı fiyat tarifelerinden bahseden Başkan Ercan Özel, "İlçemizdeki kafe ve çay bahçelerinde çay fiyatlarının oldukça yüksek fiyatla satılmasına rağmen belediyemizin sosyal tesislerindeki 3 TL'ye satılan çayın 5 TL'ye çıkarılması dahi eleştiri konusu olmuştur. Yine ilçemizde hizmet veren özel sektör düğün salonu fiyatlarından yüzde 50, çevre ilçelerdeki belediyelerin düğün salonu fiyatlarından ise yaklaşık yüzde 75 daha düşük bir fiyat tarifesi belirlendiği dikkatlerden kaçmamalıdır" diye konuştu.

TOPLUMSAL BARIŞI KORUMA VURGUSU

Başkan Ercan Özel, şöyle devam etti:

Ayrıca 2024 yılı düğün salonu rezervasyonlarını yaptıran ama daha ödemelerini yapmamış olan vatandaşlarımız, 16 Mayıs Perşembe günü mesai bitimine kadar ödemelerini yaptıkları takdirde eski tarifeden ücretlendirilecek ve kendilerinden herhangi bir fark alınmayacaktır. Yine 16 Mayıs tarihine kadar 2024 yılı kayıtları yapıldığında eski tarife uygulanacaktır. Meclis kararı 17 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe gireceği için oluşacak yeni rezervasyonlarda yeni tarife  geçerli olacaktır. Düğün salonları için uyguladığımız tarife 2025 yılı için geçerli olacak ve piyasanın çok çok altında kalacaktır. Belediye olarak, her zaman kar amacı gütmeden, sosyal dengeyi ve toplumsal barışı bozmadan hareket etmek zorundayız. Yenişehir Belediyesi sosyal tesisleri, halkımızın alternatif tercihi olması gerekirken, yanlış fiyat politikası gereği, Yenişehir esnafının rekabet edilemeyecek rakibi durumuna geldiği de unutulmamalıdır."

"TAKDİR MİLLETİMİZİN"

Başkan Ercan Özel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm bu gerçekler göz önüne alındığında Plan, Bütçe ve Tarife Komisyonumuzun yaptığı fiyat değerlemesinin kar etmekten ziyade zararı en aza indirmeye yönelik bir çalışma olduğu ortadadır. Belirlenen fiyatlar hala piyasa koşullarına göre oldukça makul olup, benzer özel işletmelerin ve çevre belediyelerin sunduğu hizmetlerin fiyatlarının çok çok altındadır. Takdir değerli Yenişehirli hemşehrilerimizindir..."

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.